Sagovornici su zajednički ocijenili da je dosadašnja saradnja rezultirala realizacijom projekata od značaja za obje zemlje

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović bila je gošća na radnom ručku koji je danas u rezidenciji Ambasade Narodne Republike Kine upriličio ambasador NR Kine u BiH Ji Ping.

Tokom radnog ručka, Cvijanović je imala priliku da s visokim zvaničnicima Ambasade razgovara o pitanjima od značaja za dvije zemlje, s fokusom na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Upoznala je ambasadora Ji Pinga sa stavovima Republike Srpske u smislu aktuelnih političkih prilika u BiH i regiji, te naglasila važnost očuvanja mira i stabilnosti, istaknuvši da je za prevazilaženje političkih izazova u BiH neophodno poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i Dejtonskog mirovnog sporazuma i unutrašnjih dijaloga predstavnika svih konstitutivnih naroda.
Principijelan odnos prema BiH

Cvijanović je zahvalila NR Kini i njenom rukovodstvu na principijelnom i realnom odnosu prema BiH i poštovanju međunarodnog prava, posebno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o pitanju visokog predstavnika, kao i podršci koju Kina pruža Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u različitim oblastima, uključujući privrednu saradnju, investicije i kulturnu razmjenu.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je dosadašnja saradnja rezultirala realizacijom projekata od značaja za obje zemlje, te izrazili očekivanje da će ona kontinuirano jačati na dobrobit svih građana – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.