Stotine vreća smeća prikupljeno je na obalama Sane, postavljeno više od 30 klupa i 20 kanti za otpatke, ali i uređena dječija igrališta uz rijeku, zahvaljujući Omladinskoj organizaciji “Čuvari Sane” iz Prijedora kojima je zaštita i očuvanje prirode najviši cilj.

Malo koji grad, poput Prijedora, može da se pohvali velikim brojem mladih ljudi koji dijele istu ideju, a to je očuvanje prirode i njenih resursa, kao što je rijeka Sana.

Predsjednik ove Omladinske organizacije Milan Sadžak za “Glas Srpske” priča da je ovogodišnji moto ove vrijedne ekipe “Sačuvajmo Sanu”.

– Pokosili smo obale gradskog kupališta i Ljubinog broda, kao i plažu Kamen u Usorcima, a počišćene su i divlje deponije – rekao je Sadžak.

Svaki projekat im je, priča Sadžak, drag, a posebno bismo izdvojili obnavljanje starog kupališta Kićinog broda.

– Tu je urađena ploča, potporni zid, stepenice i skakaonica. Uskoro očekujemo oslikavanje i tog zidića. Ponosni smo i na projekat na Kamenu, gdje je kupalište dobilo potpuno novi sjaj, čime smo pokazali da je rijeka Sana bitna cijelom svojom dužinom – kazao je Sadžak i poručio da čuvarom smatraju svakoga ko doprinosi očuvanju rijeke, ali i onoga ko je ne zagađuje.

Uz sve akcije uređenja, kaže Sadžak, dolazi i prava borba za rijeku.

– Tu prvenstveno mislim na rješavanje pitanja direktnih ispusta kanalizacije iznad kupališta, sprečavanja besmislenih gradnji na obalama rijeke, gdje se ističe naša najveća pobjeda, a ujedno i pobjeda naroda nad investitorima, a to je zabrana izgradnje benzinske pumpe na obali rijeke Sane – rekao je Sadžak.

Pred vrijednim volonterima je Sanska regata koja će biti održana 30. jula.

– I ona će takođe biti ekološkog karaktera, jer će od Žegera do Kožare, u dužini od oko pet kilometara, biti očišćeni obala i dno Sane, što će biti krunisano druženjem naših saboraca u održavanju obala i borbi za bolju okolinu – izjavio je Sadžak.

O organizaciji

Milan Sadžak kaže da je organizacija nastala početkom 2020. godine, kao rezultat višegodišnjeg rada na obalama rijeke Sane.

– Definišemo se kao grupa ljubitelja Sane, čiji je cilj vraćanje starog sjaja rijeci. Organizacija je isključivo volonterska, sve što se radi je iz ljubavi prema rijeci i prirodi – rekao je Sadžak.

Na akcijama je, kaže, znalo biti od pet do 75 volontera, a posebnu zahvalnost duguju učenicima osnovnih škola koji su bili angažovati u pojedinim akcijama.

Jana Kezić/GlasSrpske