Stotine vreća smeća prikupljeno je na obalama Sane, postavljeno više od 30 klupa i 20 kanti za otpatke, ali i uređena dječija igrališta uz rijeku, zahvaljujući Omladinskoj organizaciji “Čuvari Sane” iz Prijedora kojima je zaštita i očuvanje prirode najviši cilj.

Malo koji grad, poput Prijedora, može da se pohvali velikim brojem mladih ljudi koji dijele istu ideju, a to je očuvanje prirode i njenih resursa, kao što je rijeka Sana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ove Omladinske organizacije Milan Sadžak za “Glas Srpske” priča da je ovogodišnji moto ove vrijedne ekipe “Sačuvajmo Sanu”.

– Pokosili smo obale gradskog kupališta i Ljubinog broda, kao i plažu Kamen u Usorcima, a počišćene su i divlje deponije – rekao je Sadžak.

Svaki projekat im je, priča Sadžak, drag, a posebno bismo izdvojili obnavljanje starog kupališta Kićinog broda.

– Tu je urađena ploča, potporni zid, stepenice i skakaonica. Uskoro očekujemo oslikavanje i tog zidića. Ponosni smo i na projekat na Kamenu, gdje je kupalište dobilo potpuno novi sjaj, čime smo pokazali da je rijeka Sana bitna cijelom svojom dužinom – kazao je Sadžak i poručio da čuvarom smatraju svakoga ko doprinosi očuvanju rijeke, ali i onoga ko je ne zagađuje.

Uz sve akcije uređenja, kaže Sadžak, dolazi i prava borba za rijeku.

– Tu prvenstveno mislim na rješavanje pitanja direktnih ispusta kanalizacije iznad kupališta, sprečavanja besmislenih gradnji na obalama rijeke, gdje se ističe naša najveća pobjeda, a ujedno i pobjeda naroda nad investitorima, a to je zabrana izgradnje benzinske pumpe na obali rijeke Sane – rekao je Sadžak.

Pred vrijednim volonterima je Sanska regata koja će biti održana 30. jula.

– I ona će takođe biti ekološkog karaktera, jer će od Žegera do Kožare, u dužini od oko pet kilometara, biti očišćeni obala i dno Sane, što će biti krunisano druženjem naših saboraca u održavanju obala i borbi za bolju okolinu – izjavio je Sadžak.

O organizaciji

Milan Sadžak kaže da je organizacija nastala početkom 2020. godine, kao rezultat višegodišnjeg rada na obalama rijeke Sane.

– Definišemo se kao grupa ljubitelja Sane, čiji je cilj vraćanje starog sjaja rijeci. Organizacija je isključivo volonterska, sve što se radi je iz ljubavi prema rijeci i prirodi – rekao je Sadžak.

Na akcijama je, kaže, znalo biti od pet do 75 volontera, a posebnu zahvalnost duguju učenicima osnovnih škola koji su bili angažovati u pojedinim akcijama.

Jana Kezić/GlasSrpske