Sedam dana nakon što je CNN objavio da je izraelska vojska oštetila ili uništila najmanje 16 palestinskih grobalja, izraelska vojska je pozvala CNN u Gazu da objasni zašto je djelomično uništila jedno od tih groblja. Izraleski komandanti nisu uspjeli dokazat svoju tvrdnju.

U subotu su Izraelske odbrambene snage (IDF) odvele CNN u tunel u blizini groblja Bani Suheila i u podzemni komandni centar za koji je vojska rekla da se nalazi ispod groblja.

Međutim, zapovjednici IDF-a odbili su pokazati novinarima okno tunela za koje su rekli da se pojavilo unutar groblja, tvrdeći da se ispod zemlje nalaze osjetljivi strojevi i da je struktura nestabilna.

“Cijela se stvar može srušiti”, rekao je Brigadni general. Dan Goldfuss, komandant IDF-ove 98. divizije. ”Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da će dati video snimak otvora tunela u ogromnoj rupi, ali to nikada nisu učinili.

Umjesto toga, IDF je dao snimke dronom koje pokazuju dva druga ulaza u tunel, u jedan od kojih je CNN ušao, u blizini groblja. CNN je geolocirao ulaze u tunel koristeći snimke snimljene na tlu, kao i satelitske snimke, i otkrio da nijedno nije bilo na groblju.

Izraelska vojska ostala je pri svojim tvrdnjama, inzistirajući u saopćenju za javnost da je tunel prolazio direktno kroz vjersko mjesto.

Ali to saopćenje za novinare također je potkopalo Goldfussovu tvrdnju da je podzemni komandni centar bio tačno ispod groblja. Karta koju je objavila vojska smjestila je komandni centar izvan groblja.

Goldfuss je također rekao CNN-u da su se njegove trupe više puta našle pod vatrom s područja groblja.

“Moje snage – na početku smo pokušali zaobići ovo područje, bile su napadnute iz ovog područja, opet i opet. Nisu mogli razumjeti zašto. Kada smo… pronašli vojni kompleks ispod groblja, poduzeli smo sve mjere da napadnemo taj kompleks”, rekao je Goldfuss.

Izraelska vojska je nakon toga buldožerima iskopala zapadni dio groblja, gdje su se nekada nalazili desetine grobova.

Na pitanje kako su njegove snage postupale s mrtvima koji su ondje pokopani, Goldfuss je rekao: “Pokušavamo ih maknuti u stranu koliko god možemo, koliko god je to moguće.”

“Ali upamtite, ovo mjesto, kada se ovdje borite i neprijatelj vas opkoli uvijek iznova i iznova koristeći ove spojeve za skrivanje, ne možete puno učiniti”, dodao je.

Goldfuss je tvrdio da je velika šteta na groblju bila neophodna kako bi se otkrilo ono za što je tvrdio da je tunel ispod njegove površine.

IDF je također oštetio najmanje jedno groblje i uznemirio tijela u potrazi za taocima, a prethodna CNN-ova istraga ranije ovog mjeseca pronašla je tijela uklonjena iz grobnica.

Medicinsko osoblje u bolnici Kamal Adwan u sjevernoj Gazi također je navelo da su izraelski vojnici koristili buldožere da iskopaju tijela zakopana u dvorištu bolnice, nakon što su završili raciju u bolnici.

Prema međunarodnom pravu, namjerni napad na groblje može se smatrati ratnim zločinom, osim pod vrlo ograničenim okolnostima koje se odnose na to da to mjesto postane vojni cilj.

Ulaz u tunel u koji je CNN ušao ležao je u ruševinama, kako je izraelska vojska rekla, stambene zgrade. Nakon što je otkrila mjesto, vojska je probušila dio tunela, otkrivši ga s dvije strane kako bi nadmašila borce Hamasa koji su bili unutra.

“Kada smo ušli, čekao nas je mračan, vlažan i naizgled beskrajan labirint. Bez upaljenog svjetla, tunel je bio mrkli mrak i bilo je nemoguće čuti vanjski svijet. Prema IDF-u, tunel je opremio ožičenjem – električnom i telekomunikacijskom – koju je postavio Hamas. Ali nije bilo upaljenih svjetala kada je CNN posjetio”, piše CNN.

Na kraju jednog dijela CNN je pronašao ono što je izraelska vojska opisala kao ured zapovjednika bataljona Hamasa: dvije velike sobe, kupaonicu i kuhinju povezane hodnikom pričvršćenim čeličnim gredama.

Podovi su bili popločani, zidovi oslikani, plus struja i vodovod. Na zidovima su visjeli i veliki okviri za koje je izraelska vojska rekla da su nekada prikazivali karte. Velika karta koja bi stala u jedan od okvira bila je ispružena na stolu.

Goldfuss, stojeći unutar zapovjednog centra, rekao je da je iznenađen veličinom tunela koje je IDF pronašao.

Na putu da se pridruže izraelskim snagama u Gazi, CNN je vidio više od dvije desetine zatočenih Palestinaca s povezima na očima i bosih nogu, ruku vezanih na leđima.

Muškarce, koji su klečali ili sjedili na mokrom, hladnom tlu, zadržala je izraelska vojska u Gazi. Oko njih su stražarili izraelski vojnici, lica zaklonjena balaklavama.

Činilo se da su neki od muškaraca fizički iscrpljeni, glava im je padala i njihala se dok su pokušavali ostati klečati. Jedan je zatočenik ležao na zemlji prije nego što je izraelski vojnik stigao da ga probudi i podupre ga. Činilo se da muškarci nisu nosili ništa više od jednokratnih bijelih kombinezona, unatoč temperaturi od 10 stupnjeva Celzijevih.

Izraelska vojska saopćila je da su muškarci “osumnjičeni za terorističke aktivnosti te da su uhapšeni u Gazi i prebačeni u Izrael na daljnje ispitivanje”.

“U sklopu aktivnosti IDF-a u borbenom području u Gazi, privode se i ispituju osobe osumnjičene za umiješanost u terorističke aktivnosti. Često je potrebno da osumnjičenici za terorizam predaju svoju odjeću kako bi se njihova odjeća mogla pretražiti i kako bi se osiguralo da ne skrivaju prsluke s eksplozivom ili drugo oružje. Osumnjičenima su dodijeljeni kombinezoni i odjeća po dolasku u pritvorsku jedinicu”, navodi se u saopćenju IDF-a.

“Relevantni osumnjičenici odvedeni su na daljnje ispitivanje unutar Izraela. Pojedinci za koje se utvrdi da ne sudjeluju u terorističkim aktivnostima puštaju se natrag u Gazu, što je prije moguće”, dodaje se u priopćenju.

IDF je rekao da su muškarci snimljeni u subotu dovedeni u Izrael iz Gaze i da su trebali biti prebačeni u “grijani autobus” kada je CNN snimio scenu. Tvrdili su da se prema zatočenicima postupa u skladu s međunarodnim pravom. Nije jasno koliko su dugo muškarci bili zatočeni vani na ovaj način.

Autobus je čekao u blizini, ali CNN nije mogao potvrditi kada su muškarci ubačeni u autobus, budući da je izraelski vojnik na mjestu događaja naredio CNN-u da napusti prostorije u roku od nekoliko minuta. ​