Od ulijetanja u „minus“, raznog manevriranja i zaduživanja veliki dio građana ove zemlje već odavno preživljava

Državna agencija za statistiku objavila je rezultate ankete o potrošnji domaćinstava. Računica je pokazala da je prosječna potrošnja po domaćinstvu iznosila 1.778,76 KM. S druge strane, dok su samci mjesečno trošili 1.012,44 KM, četveročlana domaćinstva, odnosno bračni par s dvoje djece, u prosjeku je mjesečno izdvajala 2.311,79 KM.

Međutim, ti se podaci odnose na period od 1. aprila 2021. do 31. marta prošle godine, kada je i provedena anketa. Od tada do danas, hrana i bezalkoholna pića, na šta se najviše trošilo, ali i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti, kao i troškovi prijevoza, dakle sve stavke koje su uračunate pod ostale velike troškove, drastično su poskupjeli.

Trenutna vrijednost sindikalne potrošačke korpe je 2.500 KM. Međutim, kada se tome dodaju silni drugi troškovi, prosječnoj četveročlanoj porodici na mjesečnom nivou je potrebna znatno veća cifra. I ne treba većini građana u ovoj zemlji statistika. Svi oni tačno znaju šta su prije godinu mogli kupiti za 100 KM, a s koliko kesica za isti iznos sada izlaze iz trgovina.

Brojne bh. porodice o ljetovanju mogu samo sanjati, a oni koji uspiju provesti koji dan uz šum morskih valova pri povratku kući se obično hvataju za glavu, svjesni da će se za kredit koji su uzeli za godišnji odmor debelo pomučiti da ga isplate.

Uostalom, od kredita i svojevrsnog „prebijanja“ takvih zaduženja, ulijetanja u „minus“ na računu, raznog manevriranja veliki dio građana ove zemlje već odavno živi. Ili, bolje reći, preživljava. Nažalost, brojni građani su rekli „dosta“ svojoj svakodnevnoj životnoj drami i isprepadani nepodnošljivim poskupljenjima i životom na granici siromaštva sreću odlučili potražiti negdje izvan BiH.

Plaće bh. građana, a posebno penzije su odavno poklekle pred silnim udarima poskupljenja. Cjenovna agresija građane ove zemlje sve više ubija, i u pojam i u život. Krajnje je vrijeme da naše vlasti napaćenom narodu vrate osjećaj zadovoljstva. Ili da, možda, budu solidarne. Nije uredu da država jednima bude majka, a drugima maćeha.