Po riječima proizvođača sadnog materijala povrća, povećava se broj domaćinstava koja obrađuju bašte i nastoje da dođu do zdravije ishrane. Na prijedorskoj zelenoj pijaci na Pećanima velika je ponuda raznovrsnog rasada, a kupci kažu da su zadovoljni kvalitetom i cijenom.

“Supruga i ja živimo u Volaru i volimo da imamo svega. Sadimo bostan, paprike, paradajz, luk i drugo provrće. Ne može čovjek živjeti na selu a da ne radi baštu”, kaže Branko Vukmir. “Dugi niz godina sadim povrće, samo što imam malu baštu pa ne mogu veće količine. Volim da imam domnaće. To mi je nešto najdraže pa sadim svega pomalo. Veliki je izbor presade. Gledajući na sve ostalo, nije ništa pretjerano skupo. Svi ovi ljudi su se mučili da to uzgoje i pripreme”, ističe Dušanka Gavranović.

Uz pomoć porodice, Neđeljko Petrović iz Brezičana deceniju i po bavi se proizvodnjom rasada povrća. Proizvodnju je počeo u plasteniku od 60 kvadrata, a danas rasad uzgaja na površini od dva dunuma, što ga svrstava među najveće proizvođače u širem okruženju. Ističe da je posao zahtjevan, uz napomenu da je njihova dobitna kombinacija to što je supruga zadužena za proizvodnju, a on za prodaju sadnog materijala. “Što se tiče kupovne moći, to je standardno. Jednostavno, mnogi ne mogu da nemaju rasad pa makar u saksijama na balkonu. Što se tiče prodaje, živjeti se može. Živim ja i živi još 5-6 porodica uz mene od tog istog rasada. Od svakaog rada može se živjeti ako se radi kvalitento”, kaže Petrović. “U saksijama proizvedemo negdje oko 110 hiljada komada sadnog materijala, plus radili smo tri hiljade kontejnera. Nekada su se radile gajbice, ona takozvana čupana paprika, sada se prešlo na kontejnere, malo se napreduje. To uradimo u jednoj sezoni”, ističe Petrović.

Cijene rasada povrća slične su prošlogodišnjim. Paradajz, paprika i patlidžan su po jednu marku, lubenica i krastavac po marku i po, a gajba paprika 20 maraka.

Kozarski