Cijene nafte pale su u ponedjeljak, preokrenuvši svoj rast od petka jer je obnovljena zabrinutost oko pada potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini narušila tržišno raspoloženje.
Bosna i Hercegovina 13.11.2023 | 07:49
Cijene nafte na svjetskom tržištu pale, niže i u BiH

Cijena nafte Brent za januar bile su u padu za 71 cent, ili 0,87%, na 80,72 američka dolara po barelu,, dok je cijena američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za decembar bili na 76,49 američkih dolara, što je pad od 68 centi, ili 0,88%.

Obje referentne vrijednosti bile su znatno ispod 100-dnevnog pomičnog prosjeka od 86,61 USD po barelu za WTI i 82,31 USD po barelu za Brent.

Cijene su prošlog petka porasle gotovo 2 posto jer je Irak izrazio podršku rezanju nafte od strane OPEC+, ali su izgubile oko 4% u cijeloj sedmici, zabilježivši svoje treće sedmične gubitke prvi put od maja.

“Ulagači su više usmjereni na sporu potražnju u Sjedinjenim Državama i Kini, dok su se zabrinutosti oko mogućih poremećaja u snabdijevanju zbog sukoba Izraela i Hamasa donekle povukle”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) rekla je prošle sedmice da će proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine porasti nešto manje nego što se ranije očekivalo, dok će potražnja pasti.

Sljedeće bi godine potrošnja benzina po stanovniku u SAD-u mogla pasti na najniži nivo u dva desetljeća, navodi se.

Slabi ekonomski podaci prošle sedmice a iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, takođe su povećali strahove od slabe potražnje.

Potrošačke cijene u Kini u oktobru su pale na najniže nivoe iz razdoblja pandemije, što dovodi u sumnju snagu ekonomsog oporavka zemlje.

Uz to, rafinerije u Kini tražile su manju snabdjevenost od Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika, za decembar.

Ipak, Kikukawa je rekao da će cijene nafte biti podržane ako se WTI približi 75 dolara po barelu.

“Ako tržište dodatno padne, vjerovatno ćemo vidjeti podršku kupovini na osnovu očekivanja da će Saudijska Arabija i Rusija odlučiti nastaviti s dobrovoljnim smanjenjem snabdijevanja nakon decembra, rekao je Kikukawa.

Najveći izvoznici nafte Saudijska Arabija i Rusija prošle su sedmice potvrdili da će nastaviti s dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine budući da zabrinutost oko potražnje i ekonomskog rasta nastavlja utjecati na tržišta sirove nafte

OPEC+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici uključujući Rusiju, sastaće se 26. novembra.

Na strani snabdijevanja, američke energetske kompanije smanjile su broj naftnih platformi koje rade drugu sedmicu zaredom na najnižem nivou od januara 2022., objavila je kompanija za energetske usluge Baker Hughes.

Prema podacima sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, cijene goriva su u padu i na domaćem tržištu.

Tako najeftiniji dizel u Sarajevu iznosi 2,56 KM po litru, benzin 95 2,46 KM po litru i benzin 98 2,66 KM po litru.