Iako sporije nego ranije, cijene u BiH nastavljaju rasti, potvrđuje i posljednji izvještaj Agencije za statistiku BiH.

Somun skuplji

U aprilu ove godine zabilježen je rast cijena hrane, odjeće i obuće, usluga zdravstva, prijevoza, kulture, restorana i hotela…

Cijene hrane, koje ponajviše zadaju glavobolje građanima, u aprilu ove godine, u odnosu na isti mjesec 2023. godine, rasle su za 1,2 posto.

Poređenjem prosječnih cijena pojedinih proizvoda ponovo je uočljiv apsurd da je brašno jeftinije, a hljeb skuplji u odnosu na prošlu godinu.

Šećer jeftiniji

Rasle su i cijene riže, mesa, ribe, maslaca, kafe, krompira, cijene piletine i jaja ostale su na istom nivou, dok su šećer i ulje jeftiniji nego u aprilu prošle godine.

U prošlom mjesecu zabilježene su sljedeće cijene: riža 4,6 KM po kilogramu, hljeb od pšeničnog brašna 3,6 KM po kilogramu, pšenično brašno – bijelo 1,5 KM, junetina bez kosti 20,2 KM, svinjetina s kostima 11,4 KM, svježa piletina 6,7 KM, svježa pastrmka 12,8 KM, mlijeko u tetrapaku 2,3 KM…

Više novca za prijevoz i zdravstvo

Za godinu cijene u zdravstvu rasle su za 3,5 posto, prijevoza za 3,1 posto, rekreacije i kulture 4,5 posto, obrazovanja 2,1 posto, dok su restorani i hoteli skuplji za 8,8 posto.

Sirup protiv kašlja, bočica, 8,8 KM, vitamini – kutija 1,6 KM.