Mještani prijedorske mjesne zajednice Bistrica organizovali su danas protestu šetnju protiv eksploatacije uglja na području ove mjesne zajednice.

Mještanin Bistrice Svetozar Vučkovac je rekao novinarima da građani ne žele da se u njihovom mjestu otvori rudnik lignita i da im je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obećao pomoć u zaustavljanju tih radova.

“Svi znamo kakva je to ruda, da će to biti štetno po zdravlje ljudi i okolinu. Ne želimo da podržimo tu priču, niti da se vrši devastacija naše mjesne zajednice”, rekao je Vučkovac.

On kaže da su mještani upućivali zahtjeve i apele inspekciji, policiji i drugim nadležnim institucijama da se obustave radnje koje se trenutno vrše u Bistrici, ali da se još niko nije zvanično o njima izjasnio.

Vukovac je rekao da je na lokalitetu moguće eksploatacije uglja, prema najavama vlasnika zemljišta koje je otkupio od mještana, trebalo da bude etno-selo.

Među učesnicima mirne protestne šetnje bio i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je porijeklom iz Bistrice.

“Ovdje sam da podržim mještane za očuvanje sela, okoline i građana”, rekao je Pavić i dodao da bi kopanje rude devastiralo jedno od najljepših sela na ovom području i da se tome moraju svi suprotstaviti.

Mještanin Zoran Ninić rekao je da je ovo pitanje “test za Republiku Srpsku, za demokratiju, pravo i dostojanstvo”.

“Ne sporimo enegretsku krizu, tako je u čitavom svijetu, a ne samo kod nas, ali da li će nas spasiti 100.000 tona uglja iz Bistrice”, upitao je Ninić.