Poseban problem, po njenim riječima, jeste i redovna uplata doprinosa, što već odavno ne funkcioniše kako treba i što je naročito izraženo u zdravstvu…

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je da je gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj (RS) obesmišljen, komentarišući jučerašnje usvajanje dopuna Zakona o radu RS u Narodnoj skupštini RS kojim treba biti omogućeno isplaćivanje plata u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.

-Ukoliko ne stoji specificirano da je to ‘za one koji su pod sankcijama pa će primati platu’, to otvara vrata za sve ostale da isplate na taj način, keš na ruke, pa tek onda da vidimo šta ćemo sa uplatama poreza i doprinosa za PIO i zdravstvo, itd. U protivnom, ako nije decidno rečeno, onda svako može tako da isplaćuje, jer je svaki zakon u RS potpuno obesmišljen – rekla je Cenić za Fenu, dodajući da se time otvara prostor za moguće zloupotrebe od poslodavaca, ali i za moguće sudske postupke.

Dodala je da nije jasno kako će se dopune zakona provoditi u praksi ako počnu naprimjer i privatnici da plate isplaćuju u kešu, te kako inače misli država da riješi to pitanje jer se nikome ne može ukinuti naknada za rad.

-Znači, mora se riješititi taj problem. Koliko sam ja vidjela, zakon ne rješava takve slučajeve. Zakon je sam po sebi potpuno obesmišljen i dodatno obesmišljen ovim – navela je Cenić.

Poseban problem, po njenim riječima, jeste i redovna uplata doprinosa, što već odavno ne funkcioniše kako treba i što je naročito izraženo u zdravstvu.