Na današnjem ročištu Milorad Dodik, nije htio ustati i na poziv sudije Mirsada Strike.

Kada je Dodikov advokat Goran Bubić pitao sudiju Striku može li se Milorad Dodik obratiti da pojasni svoj stav, sudija Strika je kazao da može, samo ukoliko ustane pred Sudom BiH.

S obzirom na to da Dodik nije htio ustati, moglo se čuti kako je rekao: “Ništa, isključi, jebo to”, prenosi Raport.ba.

Prije toga Strika je kazao advokatu Bubiću da nije dovoljno upoznao svog branjenika sa njegovim pravima i obavezama, s obzirom na to da mu je trebao reći da se u Sudu BiH mora ustati.

Sudija Strika je zabranio i obraćanje Ante Nobila, člana pravnog tima Milorada Dodika. Pojasnio je da Nobilo nije član nijedne advokatske komore iz BiH, da je on advokat iz Hrvatske, te da stoga nema pravo obraćanja.

Kada je bilo govora o pravima i obavezama optuženika, sudija Strika je rekao da niko ne može i nije ni izvan ni iznad zakona pa ni Milorad Dodik.

Ponovo je Strika upozorio publiku, u kojoj su uglavnom bile Dodikove pristalice, i to iz njegove stranke, mahom zvaničnici Željka Cvijanović, Staša Košarac, Nenad Stevandić… da sudnica nije stadion i da oni nisu navijači, već su dio javnosti i da se moraju držati kućnog reda u Sudu BiH.

Od četvero tužilaca Tužilaštva BiH bio je prisutno njih troje, a na zahtjev za izuzećem tužilaca, tužilac Nedim Ćosić je tražio da se ipak danas pročita optužnica i otvori glavni pretres. Međutim, za to nisu bili stvoreni uslovi.

Potom je sudija Strika odredio pauzu i nakon pauze rekao da on ne može odlučiti o izuzeću tužilaca i da će taj zahtjev uputiti glavnom tužiocu Milanku Kajganiću, a da će o tome odluka biti donesena naknadno.

Naredno ročište je zakazano za 17 januar. Prvo je Strika planirao 10. januar. Međutim, Dodikov advokat je rekao da njegov branjenik ima tradicionalno obraćanje u Brčko distriktu BiH.

Takođe, advokat v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića tražio je da ročište ne bude ni 10. ni 17. januara zbog njegovog, navodno, ranije zakazanog puta.

Međutim, sudija Strika je bio izričit i kazao je da je on jedan od branilac jednoga od osumnjičenih u ovom slučaju i da on mora prisustvovati ročištima. Ukoliko bi mu izašao ususret za jedan datum, to nikako ne bi mogla biti dva datuma.

(BN/Raport) Foto: Raport