Uslijed sve teže ekonomske situacije u društvu veliki broj naših sugrađana vrlo teško živi, među njima su i oni sa minimalnim primanjima. Jedan od takvih je i penzioner Ivo Šalić iz Poljaka, dugogodišnji radnik Javnog komunalnog preduzeća „Sana“.

Šalića je nedavno snašla nevolja, jer se radeći ispred kuće okliznuo te slomio lijevu ruku, zbog čega je sada onemogućen da obavlja teže fizičke poslove. On već dugo živi bez žene, a nema niti djece ili bližih srodnika koji bi brinuli o njemu. Kuća u kojoj živi se nalazi u velikom neredu, a Šalić preživljava od skromne penzije koju je stekao radeći kao komunalni radnik. Ipak, obzirom na sve okolnosti radi se o licu kojem je potrebna određen vid socijalne skrbi i njege, posebno sada kada je doživio pomenutu povredu.

Na situaciju u kojoj se Šalić nalazi upozorio nas je književnik Amir Talić koji ga je u nekoliko navrata posjetio i pomogao mu. Nažalost, vrijeme u kojem živimo prepuno je sličnih primjera, ljudi koji žive na ivici socijalne egzistencije te preživljavaju s minimalnim ili nikakvim primanjima.

U takvim primjerima neophodno je da pokažemo socijalnu osjetljivost i pomognemo svim onim osobama kojima je pomoć uistinu neophodna, a jedan od takvih je i Ivo Šalić.