U prostorijama Srpske demokrate stranke u Banjaluci održana je pres konferencija, sa temom o stanju u zdravstvenom sektoru i jasnim apelom institucijama da se konačno neko pozabavi svim ovim problemima.

Potpredsjednica SDS Maja Dragojević Stojić je poručila da je ovo pravi trenutak da se uputi apel institucijama da je ovo posljednji trenutak da se nešto uradi u zdravstvenom sektoru.

“Mi smo izloženi lošim uslovima rada, iz Doma zdravlja Prijedor, ali i ostalih zdravstvenih ustanova konstantno odlaze stručni ljudi. Prokišnjavaju zidovi, radimo u teškim uslovima, nema osnovnih stvari poput flastera i zavoja, pacijenti se žale na lošu hranu. Zdravstvene ustanove su najveći poreski dužnici, preko 30 mjeseci u bolnici iz koje ja dolazim”, kazala je ona i dodala:

-Sinoć su našeg kolegu iz Službe hitne pomoći pretukli i mi ćemo izaći na protest zbog toga, jer godinama tražimo status službenog lica.

Ona je navela da ZIS ne funkcioniše kako treba.

“Mi već mjesec dana ne radimo pod IZIS, i sav taj period moramo sada da unesemo, i sve radi usporeno.”, rekla je dr Dragojević Stojić,

Želimir Nešković, potpredsjednik SDS-a, je poručio da postoje različiti aršini kada je u pitanju finansiranje zdravstvenih ustanova, otpis i reprogram dugova i slično.

“IZIS je problem koji predugo traje i trajaće. Projekat plaćen više od 26 miliona maraka nas je vratio na početak što najviše otežava službe porodične medicine. Na primarnom nivou zdravstvene zaštite ne može se napisati nijedan recept, a da se ne napiše rukom. Ko je odgovoran? Pa Fond zdravstvenog osiguranja RS”, kazao je on.

Prema njegovim riječima. u zemljama u regionu postoji sistem Heliant koji normalno funkcioniše koji je plaćen nešto preko pet miliona maraka,

“Zašto smo mi skupo plaćali ovaj koji ne radi. U ovaj proces aktivno treba da se uključio MUP, jer i dalje postoji opasnost da se ugroze podaci svih građana”, rekao je Nešković.

Aleksandar Miličević, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a, rekao je kako je povećanje cijena usluga u zdravstvenom sektoru koji je stupio na snagu od 1. januara ove godine, prošlo neprimjetno pored problema sa IZIS-om.

“Nakon 20 i nešto godina porodične medicine, u odnosu na prethodni spisak, sad je nemoguće obuhvatiti kompletan pregled pogotovo onkološkim pacijentima. Npr ukinuta je usluga kiseoničke terapije u ambalantama porodične medicine.

Ne postoji ni usluga previjanja rana, mora se ići u zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa. Sav savjetodavni rad i predavanja više ne postoje na spisku usluga koje daju porodični doktori koji su sada svedeni na pisanje recepata i uputnica.

Vi za zamjenu urinarnog katetera morate ići ili u Službu hitne pomoći ili na UKC, što je i ekonomski udar na pacijente koji su fizički udaljeni kilometrima od ustanova sekundarnog karaktera. Poslali smo dopis nadležnima o cjenovniku, ali ni poslije 20 godina nismo dobili odgovor. Tako se ne može funkcionisati i apelujemo da se ovaj cjenovnik promijeni.”, poručio je Miličević.