Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (22) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda rođaku Stanimiru Laziću (37) zbog kojih je podlegao.

U presudi se navodi da je krivično djelo Jovan Aleksić počinio na mah i u stanju bitno smanjene uračunljivosti i jake razdraženosti, u koju je doveden bez svoje krivice.

Aleksić je pravosnažno osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Napadu na rođaka, prethodio je napad Lazića na majku osuđenog Aleksića.

Krvavi obračun dogodio se 20. jula 2020. oko 22 časa u Blatnici. Tog dana Aleksić i Lazić, koji je bio pijan, došli su kod rođaka A. L. u Blatnicu. Njih dvojica su se tada posvađali oko donacije za izgradnju kuće, pa ih je rođak A. L. razdvojio i rekao da izađu napolje, da se ne tuku u njegovoj kući.

Po izlasku iz kuće, rođaci su nastavili prepirku i sukob u koji se umiješala Aleksićeva majka Milica.

Ona je stala ispred Lazića i obratila mu se riječima: „Šta ti misliš, da se mi tebe bojimo?“

Lazić je tada Milicu uhvatio za vrat, a Aleksić je uzvratio riječima: „Ne diraj mi mater, nemoj da je udaraš, skini ruke sa vrata“, što je Lazić i učinio, ali je zatim Milici udario dva šamara.

Milica je uzvratila napad i udarila Lazića drškom metle.

Kod Aleksića je sve što je vidio izazvalo strah jakog intenziteta egzistencijalne ugroženosti za sebe i majku.

U presudi se ističe da je to kod njega dovelo i do jake razdražljivosti i duševne poremećenosti prolaznog tipa pa je u takvom stanju nogom udario Lazića u glavu i vrat, usljed čega je on pao i udario glavom o tlo.

Lazić je od udarca i pada zadobio teške povrede glave u vidu otoka mozga, krvarenja i pritiska na vitalne moždane centre, od čega je preminuo šest dana kasnije, 26. jula, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.