U Okružnom sudu u Prijedoru juče je nastavljeno suđenje supružnicima iz Banjaluke Iliji i Božani Kovačić, roditeljima dvoje djece koje optužnica tereti za pokušaj ubistva.

U dosadašnjem toku suđenja, između ostalog, moglo se čuti da je obračun kritičnog dana sniman sa više telefona. Snimke bi tužilaštvo trebalo izvesti u narednom periodu.

Tokom jučerašnjeg ročišta svjedoci su izjavili da je do ranjavanja Dušana Vukote došlo u trenutku kada se Vukota otimao sa optuženom Božanom Kovačić oko pištolja.
Policija nije reagovala na pozive

Svjedok koja je snimala njihovo otimanje rekla je da je nakon naguravanja čula pucanj i da sljedeći trenutak Dušan drži pištolj u svojoj ruci govoreći da je pogođen u stomak.

Istovremeno, odbrana optuženih navodi da su supružnici kritičnog dana u više navrata pozivali policiju, ali uzalud.

Kovačići se od februara ove godine nalaze u pritvoru koji je određen po rješenju Okružnog suda u Prijedoru.

Prema navodima iz optužnice, slučaj se odigrao 4. februara ove godine u mjestu Kriva Rijeka kod Bosanske Dubice/Kozarske Dubice, a motiv za netrpeljivost između aktera koja je kulminirala pucnjavom su narušeni komšijski odnosi čije se parcele nalaze jedna uz drugu.

Početak sukoba

Prvo je kritičnog dana oko 15 sati optuženi Ilija parkirao svoj automobil i to, kako precizira tužilaštvo, na izlazu sa parcele na kojoj su već bila parkirana vozila oštećenih Dušana Vukote i Siniše Janjetovića.

Oko 17.30 istoga dana Vukota dovozi traktor sa kojim namjerava da pomjeri auto Kovačića.

U tom trenutku, kako se navodi u optužnici, nailazi Ilija držeći mobilni telefon u desnoj ruci i snima Dušana Vukotu, ali i ostale prisutne. Tada reaguje Siniša Janjetović i udarcem izbija telefon iz ruke Iliji, ali je optuženi drugom rukom, iz jakne izvadio plinski pištolj „Zoraki“ i uperio ga prema Janjetoviću.

– Siniša Janjetović je reagovao tako što je nasrnuo na Iliju Kovačića i pokušao mu silom oduzeti pištolj usljed čega je Kovačić, povlačeći se unazad, ispalio još tri metka u pravcu Janjetovića – navodi se u optužnici.

Janjetoviću u pomoć priskaču Vukote, i to Daniel, David i Nada, i zajedničkim snagama obaraju Iliju. Zadržavaju ga na zemlji sa licem okrenutim prema tlu.

Na mjestu obračuna zatim se pojavljuje Ilijina supruga Božana držeći u ruci „glok 19“.

– Ilija Kovačić sa sviješću i htijenjem podstrekava Božanu da izvrši krivično djelo ubistvo tako što je, dok se i dalje nalazio na tlu, tražio od Božane da stavi metak u cijev, a ona mu odgovara da je metak već u cijevi – ističe se u optužnici koja supružnike tereti za pokušaj ubistva.
Ranjavanje

Ilija zatim traži od supruge da puca u vazduh, što Božana i čini jednom, a potom i drugi put. Ilija, ležeći na zemlji, traži od Božane da puca u onoga ko je na njemu.

Nakon toga Božana ponovo podiže pištolj i usmjerava ga, kako se navodi u optužnici, u pravcu Vukote, Davida, Daniela i Nade, te Janjetović Siniše, u namjeri da nekoga od njih liši života.

U tom trenutku oštećeni Dušan Vukota udara Božanu metalnom šipkom u glavu i preskače ogradu, pokušavajući od Božane da otme pištolj.

– Tada je Božana, u namjeri da liši života oštećenog Dušana, iz neposredne blizine ispalila dva metka, od kojih jedan metak u pravcu grudnog koša oštećenog Vukota Dušana nanoseći mu tako prostrelnu ranu lijeve šake usljed koje je došlo do teškog poremećaja funkcije šake, a koja povreda je sama za sebe teška tjelesna povreda, i prostrelnu ranu lijeve strane grudnog koša, usljed koje rane je došlo do povređivanja donjeg režnja lijevog plućnog krila, sa posljedičnom pojavom krvi i vazduha u grudnom košu i sa kolapsom lijevog plućnog krila, uz povređivanje lijeve polovine dijafragme, što je praćeno teškim poremećajem funkcije disanja, a koja povreda predstavlja tešku tjelesnu povredu opasnu po život – zaključeno je u optužnici.

Srpskainfo