“Frontex možemo prekrižiti, ostalo je još da riješite zakone o sprečavanju pranja novca, sudovima i sukobu interesa”

Bosna i Hercegovina danas je ispunila još jedan važan uslov na putu ka evropskim integracijama, zvaničnim otvaranjem pregovora o Statusnom sporazumu o Frontexu.

Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, zbog podrške aktivnostima upravljanja granicom.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je da to ne znači da BiH započinje saradnju sa jednom evropskom institucijom, nego da je BiH dio zajedničke i kolektivne evropske sigurnosti.
“Pripadnici sigurnosnih agencija BiH najbolji na svijetu”

Smatra da su pripadnici sigurnosnih agencija BiH najbolji na svijetu, jer svojim angažmanom svakog dana ispunjavaju sve kriterije i mogu parirati svakom policajcu na svijetu, iako nisu ni blizu dovoljno plaćeni za taj rad.

– Ulažu napore da otklone prijetnje i rizike i povećaju ukupnu sigurnost za sve građane u BiH, u prvom redu od organiziranog kriminala, koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH – istakao je.

ministar sigurnosti
Nešić: Saradnja s Frontexom jedna od uslova za otvaranje pregovora BiH sa EU

Nešić je naglasio da će Frontex u tom smislu dodati novu dimenziju i ojačati granice u vrijeme ozbiljnih migracija koje su danas sigurnosni problem za sve.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je da ima dvije napomene, iz oblasti sigurnosti i agencija za provođenje zakona u BiH te evropskog puta BiH.

– Ako ima volje, ima i načina za saradnju. Ostvareni su odlučni koraci naprijed u oblasti saradnje – kazao je.

Također se osvrnuo i na evropski put BiH, ističući da Evropa šalje jedinstvenu poruku, a to je da je su vrata otvorena i da postoji realna šansa i prilika koju BiH treba iskoristiti.
Sattler: Frontex možemo prekrižiti

– Frontex možemo prekrižiti, ostalo je još da riješite zakone o sprečavanju pranja novca, sudovima i sukobu interesa. Interes je da odredbe tih zakona budu usklađene s odredbama evropskim standarda – poručio je, te dodao da očekuje da će zakon o sprečavanju pranja novca biti usvojen ove sedmice.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi je podsjetio da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, a da su ostali pregovori i o saradnji sa FRONTEX-om, što je veoma važan korak.

– Ova saradnja podrazumijeva pružanje podrške i predstavlja pomak ka institucionalnoj integraciji BiH kao angažiranog aktera gdje se domaćim vlastima pruža podrška da na bolji način upravljaju vlastitim procesima – kazao je.