“Ginex” je kompanija za proizvodnju i promet hemikalija, pripalnih i inicirajućih sredstava i eksploziva prvenstveno za vojnu i civilnu upotrebu. Istaknuto je da je prošla godina bila rekordna po ostvarenoj dobiti, a ove godine proizvodnja će nastaviti značajno da raste.

– Nova uprava je u 2024. krenula veoma ambiciozno. Proizvodnja i prodaja odvija se prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo već u avgustu premašiti rezultate iz 2023. godine. Značajna dobit će omogućiti da nastavimo sa našim investicionim ulaganjima, proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem novih radnika – kazala je generalna direktorica Dženana Turković.

Prema riječima ministra industrije, energetike i rudarstva FBiH Vedrana Lakića, svi dogovori sa upravom Ginexa se poštuju.

– Tražili smo povećanje obima proizvodnje, uslijedit će to u narednom periodu čak i za 100 posto. Zatraženo je povećanje broja uposlenih radnika, odobreno je 133, a 99 je već uposleno. Zatražili smo bolju koordinaciju sa svim ostalim preduzećima namjenske industrije i Ginex to stopostotno uvažava – naglasio je Lakić, izvijestio je Avaz.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da Ginex već spada među najveće, a s novim pogonom i montažom novih mašina u zadnjem kvartalu ove godine, ova goraždanska kompanija će biti ubjedljivo najveća fabrika iz ove oblasti u svijetu.

– Morate biti zadovoljni kad vidite zadovoljne radnike sa kvalitetnim platama, sa odličnim uslovima života i kad vidite da, uz 800, treba još radnika da se zaposli. Modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici, i BiH, ali fabrike čiji je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već i socijalnom aspektu. Da zapošljavaju ljude iz Goražda, a ne da smanjuju broj radnika – naglasio je Nikšić.