Stečajni upravnik Ribnjaka “Saničani” Mirko Marčeta izvijestio je odbor povjerilaca da je račun preduzeća blokiran, da na njemu nema novca i da u prvih pet mjeseci ove godine nisu ostvareni prihodi, navodi se u zapisniku odbora povjerilaca.

Marčeta je naveo da je račun blokiran zbog izvršnog postupka po prijedlogu bivšeg vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca radi naplate troškova parničnog postupka u iznosu od 2.620 KM.

Radnicima u posljednjih pet mjeseci nije isplaćena plata i nije izmireno 12.000 KM doprinosa.

Na poziv Odbora povjerilaca da izvijesti ovo tijelo o sječi i odvozu šiblja, biomase i drveta za ogrev, “imajući u vidu medijske napise”, kako je navela predsjednik odbora Bojana Rauš Pilipović iz Pravobranilaštva Republike Srpske, Marčeta je podsjetio da je vodna inspekcija naložila čišćenje centralnog i obodnih nasipa i naveo da je do kraja maja ove godine firma “Dabar holc” iz Kozarske Dubice odvezla 303.820 kilograma sječenice u 13 šlepera po cijeni od 4.503 KM i da se vaganje vrši u Kozarskoj Dubici.

Odbor je donio zaključak da je potrebno u što kraćem roku osposobiti vagu u ribnjaku kako bi se mogla izvršiti kontrola količine sječenice koja se otprema.

Stečajni upravnik informisao je Odbor povjerilaca i o procjeni imovine Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Poreske uprave Republike Srpske kao razlučnih povjerilaca u ovom stečajnom postupku, navodeći da je vrijednost nekretnina ribnjaka nad kojim postoji razlučno pravo ovih dviju institucija 613.829 KM, te da su oba razlučna povjerioca dala saglasnost za prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Marčeta je Odbor povjerilaca informisao i o elaboratu Zavoda za izgradnju grada Prijedor o procjeni vrijednosti potrebnih ulaganja u postojeću infrastrukturu ribnjaka po kojem je potrebno uložiti 2.722.940 KM da bi se ribnjak doveo u stanje potrebno za normalno funkcionisanje.

Riječ je o potrebi izgradnje novih dijelova nasipa, sanaciji postojećih oštećenja nasipa, sanaciji oštećenja na armirano-betonskim građevinama ispusta i upusta, čišćenju pojedinih vodnih objekata i dovođenju površina predviđenih za kretanje vozila u funkcionalno stanje.

Okružni privredni sud u Prijedoru zakazao je za 10. jul izvještajno ročište kada bi skupština povjerilaca trebalo da razmatra uslove prodaje prijedorskog ribnjaka.

Kada je skupština povjerilaca prijedorskog ribnjaka “Saničani” u januaru ove godine donijela odluku o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, protiv odluke bio je advokat Zoran Bubić u svojstvu povjerioca i u svojstvu punomoćnika povjerioca Radojice Ratkovca iz Prnjavora.

Stečaj je otvoren u martu 2021. godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.

Nezavisne