Usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog BiH u RS je jako opasno za građane ovog dijela BiH koji imaju neriješenu situaciju prema Ustavnom sudu BiH ili mu se planiraju obratiti, kaže za BUKU advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović.

Nadalje navodi da je parlament Republike Srpske selektovao odluke, te naveo da se neće primjenjivati samo one koje se tiču njega ili Vlade, a da su sami građani izostavljeni, onda bi to bila politička borba, a ovako su dodatno stvorene tenzije, a građani dovedeni u bezizlaznu situaciju.

“Građanima je ovim zakonom onemogućeno da u redovnim postupcima pred sudovima pokrenu pitanje apelacija, konačne pravosnažne presude pred Ustavnim sudom BiH, da bi se nakon toga mogli obratiti Strazburu. Takođe imate i private odnose. Zamislite situaciju da imate spor oko nasljeđa. Naslijedili ste tri kuće, jedna je na moru, druga na planini, treća u Banjaluci i vama je stalo da se to riješi, ali zbog ovakve odluke to ne možete konačno riješiti”, slikovito objašnjava Adamović.

Na pitanje da li odluka NSRS poljuljala ustavni poredak u BiH, kaže da jeste jer je doneseni Zakon u direktnom sukobu sa Ustavom BiH utoliko što je parlament Republike Srpske preuzeo ovlasti koje mu nisu date Ustavom BiH: “Parlamenti entiteta nemaju pravo uređivati status Ustavnog suda BiH i odlučivati barem u onome koji se tiče ustavno-pravne strukture”.

Komentarišući samu odluku Ustavnog suda BiH da promijeni pravila, kojom se odluke mogu donositi i bez Srba, Adamović kaže da su pravila promjenjena da bi Ustavni sud mogao funkcionisati: “Da bi mogao funkcionisati Ustavni sud promjeni svoja pravila izbace de fakto predstavnike iz republike Srpske i onda to nije sud kakav je zamišljen. Odluka Ustavnog suda nije politička, to je način preživljavanja Ustavnog suda BiH. Njihova odluka je refleks, ono što su morali napraviti da bi radili”.

U svakom slučaju, zaključuje, ako vlasti u RS smatraju da Ustavni sud ne radi kako treba, da su neke sudije djeluju politički, potrebno je bilo pokrenuti dijalog, raspravu, a ne donositi zakon koji otvara na hiljade mogućnosti koje su jako opasne I štetne prije svega za građane RS.

Našeg sagovornika smo na kraju razgovora pitali i kako vidi rasplet ove situacije. Smatra da je ona već razrješena jer su predstavnici međunarodne zajednice, strane ambasade, a I sam OHR već rekli da je Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog BiH neprihvatljiv.

“Ja očekujem da će visoki predstavnik vrlo brzo poništiti Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog BiH”, jasan je Adamović.