Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud prekjučer je vanredno zasjedao i odgovorio Dodiku da ih ne može uslovljavati, promijenili su pravilnik i sjednice suda se mogu održavati i bez prisustva sudija iz RS, rekao je Tadić

Mato Tadić, bivši predsjednik i sudija Ustavnog suda BiH, izjavio je da je posljednja odluka Ustavnog suda poruka upućena predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Govoreći o sudiji iz RS-a, Zlatku Kneževiću, Tadić je poručio da samo on zna sa kakvim se pritiskom nosio. Ističe da bi Kneževićev odlazak u prijevremenu penziju u kombinaciji sa tim da RS ne bude imenovala nove sudije, značio blokadu čuvara Ustava BiH.

To je bila namjera Dodika pozivajući Kneževića da se povuče. Ustavni sud prekjučer je vanredno zasjedao i odgovorio Dodiku da ih ne može uslovljavati, promijenili su pravilnik i sjednice suda se mogu održavati i bez prisustva sudija iz RS, rekao je Tadić.

Cijelu situaciju oko Ustavnog suda okarakterisao je kao opasnu poručivši da Ustav nema ko zaštiti ukoliko Ustavni sud ne funkcioniše.

– Naša složenost takvog uređenja dovodi do niza ustavnih sporova koji se onda rješavaju pred Ustavnim sudom. Ako to ne funkcionira onda ste vi doveli u pitanje funkcioniranje cijelog pravnog sustava što onda može voditi narušavanju vladavine prava, pravne nesigurnosti i jednoj vrsti anarhije, kazao je on u “Mreži”.