– Juče smo od predstavnika Evropske unije, koji su boravili u Bosni i Hercegovini, jasno čuli da je spoljna politika Bosne i Hercegovine u potpunosti usklađena sa Evropskom unijom, naročito po pitanju odnosa prema Ruskoj Federaciji“, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Trivićeva je podsjetila da Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, nije juče nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima demantovala takvu ocjenu, kao ni bilo ko od srpskih ministara u Savjetu ministara BiH, koji dolaze iz stranaka režima u Republici Srpskoj.

„Iako nas režim već duže vrijeme uvjerava da su oni navodno protiv sankcija Rusiji, stvarnost je potpuno drugačija – sankcije od strane Bosne i Hercegovine su uvedene Ruskoj Federaciji uz potpunu saglasnost predstavnika iz Republike Srpske“, tvrdi Trivićeva.

Ona dodaje da napadi na Zlatka Lagumdžiju, amabasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama, služe tek kao dimna zavjesa kako bi se prikrilo stvarno stanje stvari i prikrila laž koja se više od godinu i po dana plasira javnosti od režima u Republici Srpskoj, a to je da su oni protiv sankcija i da BiH nije uvela sankcije Rusiji.

Predsjednica Narodnog fronta ističe i da je juče bilo jasno da je to jedna u nizu laži režima i da bi bio red da režim koji vlada Republikom Srpskom prestane da zamajava javnost po ovom pitanju, jer to više nije ni moguće.

„Da je drugačije, ne bi se predstavnici režima zaustavili samo na verbalnim osudama Lagumdžije, ranije Svena Alkalaja i drugih koji su u međunarodnim organizacijama u ime BiH glasali za sanckije Rusiji, već bi pokrenuli konkretne akcije, kojih nije i neće biti, jer se radi o političarima kojima je laž osnovni obrazac političkog djelovanja, bilo da je riječ o unutrašnjoj ili spoljnoj politici“, zaključuje Trivićeva.