Ropke kaže da je ovo važan korak ka postepenoj integraciji zemalja kandidata i prije nego što postanu formalne članice Evropske unije

Evropski ekonomski socijalni komitet (EESC) postaje prvi zvanični forum Evropske unije (EU) koji prihvata članove iz zemalja kandidata.

U ovaj Komitet su primljeni članovi iz devet zemalja kandidata: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Članovi ovog komiteta koji dolaze iz zemalja kandidata aktivno će učestvovati u radu Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta ravnopravno sa svojim kolegama iz zemalja EU. Članovi će imati savjetodavnu ulogu, ali neće imati pravo glasa, piše Radio Slobodna Evropa.

Jedino je Kosovo izostavljeno jer je jedina zemlja koja je deo procesa proširenja EU, ali formalno nema status kandidata.

Šta je EESC?

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) je konsultativno tijelo Evropske unije (EU) i postoji od 1958 godine. Radi se o savjetodavnoj skupštini koju čine predstavnici udruženja poslodavaca, radničkih sindikata i organizacija civilnog društva.

Cilj formiranja ovog komiteta je bio da se ujedine različite ekonomske interesne grupe za uspostavljanje jedinstvenog tržišta.

Stvaranje ovog komiteta je omogućilo da se njihov glas čuje od strane ključnih institucija EU, EESC se predstavlja kao “most između Evrope i organizovanog civilnog društva”.
Šta je rečeno na ceremoniji?

Predsjednik ove institucije je prilikom otvaranja konferencije, gdje su formalno primljene nove članice, naglasio da je za građane zemalja kandidata “strpljenje stalno na iskušenju”.

“Ispunjavanje kriterijuma za pristupanje neće se desiti preko noći, ali ima toliko stvari koje možemo i treba da uradimo zajedno u međuvremenu”, izjavio je Oliver Ropke.

On je naglasio da ova inicijativa predstavlja važan korak ka postepenoj integraciji zemalja kandidata i prije nego što postanu formalne članice Evropske unije. On je izrazio očekivanje da će kolege iz zemalja kandidata unijeti svoja korisna iskustva u rad ove institucije.

Evropska komesarka Vera Jurova, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti, rekla je da je proširenje zajednički interes, dvosmjerna ulica koja koristi i zemljama kandidatima i EU. Ona je pozvala zemlje kandidate da se fokusiraju na vrijednosti demokratije i krenu ka EU poštujući zajedničke vrijednosti, posebno vladavinu prava i slobodu medija.

Ceremoniji su prisustvovali premijeri Crne Gore Milojko Spajić i šef albanske vlade Edi Rama.

Spajić je pozdravio inicijativu i izrazio spremnost da njihove zemlje rade na postepenim integracijama u EU.

“Mi ovo ne vidimo kao zamjenu za članstvo, već kao način približavanja između zemalja Zapadnog Balkana i EU u procesu integracija”, izjavio je Milojko Spajić.

Premijer Albanije Rama pozvao je da ovaj primjer slijede i druge institucije EU, Evropski parlament, Komisija i Vijeće, kako bi i one bile otvorene za učešće zemalja kandidata.

Ovo bi, prema riječima albanskog premijera, navelo ljude na Zapadnom Balkanu da uvide da su integracije u EU stvarne i da izbjegnu ulazak u ciklus dobrih namjera, ali bez konkretnih rezultata.

Istakavši kako je uticaj koji je ruska agresija na Ukrajinu imala na sve veću podršku proširenju, Rama je poručio da ne treba čekati da još jedna agresija bude pokretač u procesu proširenja.