Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosnu i Hercegovinu je jučer u poslijepodnevnim i večernjim te ranim jutarnjim satima zahvatilo jako nevrijeme koje je, nažalost, sa sobom odnijelo i jednu žrtvu. Tim povodom, svoj osvrt na ekstremno nevrijeme je dao i federalni meteorolog Bakir Krajinović.

Meteorolog Krajinović pojašnjava da je razlog nevremenu u BiH sistem koji se formirao iznad sjeverne Italije i pravcem istoka prešao preko Slovenije i Hrvatske.Zatim, kako to Krajinović dalje navodi, na prostor Bosne i Hercegovine olujni sistem premještao se duž Save, napravivši veliku štetu od Bosanskog Novog i Bosanske Gradiške do Brčkog i Bijeljine.

U tom nevremenu, jedna osoba u Brčkom je smrtno stradala.

“Prema jugu zahvatio je prostor doline Spreče i gornji tok Bosne. Najgore su prošli gradovi u Sprečanskoj dolini, Gračanica, Lukavac i Tuzla. Rano jutros novi olujni sistem spustio se još južnije, pružajući se od Save sve do najviših vrhova Dinarida, zahvativši i glavni grad naše zemlje”, navodi Krajinović.

Dodaje da su vjetrovi koji su pratili ove oluje imali su brzinu od 60 do 100 km/h, a za 30-tak minuta palo je između 20 i 40 litara kiše po kvadratnom metru kiše, a lokalno je bilo i malo grada.”Materijalnu štetu nekako ćemo namiriti, ali ljudski život je nenadoknadiv. Jesmo li spremni i otporni na vremenske nepogode kakva nas je zadesila proteklog dana? Mislim da nismo ni blizu zadovoljavajućeg nivoa otpornosti našeg društva na sve ono što priroda donosi. Na ovom polju nema izmišljanja tople vode, mnoge zemlje su daleko dogurale i sve mjere koje oni rade moramo i mi prilagoditi našim sistemima i društvu”, mišljenja je on.

Naglašava da prvi koji moraju odreagovati u ovakvim situacijama su meteorolozi i samim time upozoriti građane na opasnost i rizik koji prijeti uslijed vremenskih nepogoda, uvijek putem sistema ranog upozorenja.

“Nakon toga slijede institucije i službe koje odgovaraju reakcijom na nepogode, a to su prije svih Civilne zaštite na svim nivoima, vatrogasci, policija, hitna pomoć i dr. ali i sami građani. Najbolja zaštita je ona koju sami napravimo”, poručuje meteorolog.”Prirodu smo toliko promijenili da se sada moramo prilagođavati novim uslovima. Nema prekidača koji će poslužiti da vratimo na staro stanje, ali ima dovoljno pameti, snage i mora biti volje da izgradimo Bosnu i Hercegovine da spremnije dočeka sljedeću oluju. Vrijeme je davno došlo da se počne pričati o konkretnim koracima prilagođavanja. Klimatolozi su svoje rekli, dokazali i potkrijepili usvojenim dokumentima, tu više nema dvojbe. Sljedeći koji moraju biti uključeni jesu oni koji planove sprovode u djela. Ta reakcija se ogleda u prilagođavanju, što u prijevodu znači prevencija”, zaključak je meteorologa Krajinovića.