Prema Globalnom indeksu organiziranog kriminala za 2021. godinu, Bosna i Hercegovina je zauzela 5. mjesto u Evropi sa 5,89 indeksnih poena.

Izvještaj je podijeljen u dva dijela – kriminalitet i otpornost, koji dalje tretiraju pitanja ljudi, trgovine, droga, okoliša, kriminalnih aktera kao i vodstva i upravljanja, pravosuđa i sigurnosti, ekonomskog i finansijskog okruženja, kao i civilnog društva i socijalne zaštite.

“Bosna i Hercegovina služi kao zemlja porijekla, tranzitna tačka i odredište (iako u manjoj mjeri) za trgovinu ljudima. Žrtvama se trguje uglavnom radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Bosna i Hercegovina je tranzitna zemlja za žrtve kineskog, indijskog i turskog porijekla, kao i za žrtve iz zemalja Bliskog istoka i Zaljeva koje pokušavaju ući u Evropu. Bosanci su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji i drugim sektorima u susjednim balkanskim i evropskim zemljama. Unutar zemlje, bosanskim ženama i djevojkama se trguje radi seksualnog iskorištavanja u privatnim rezidencijama i motelima”, navedeno je u izvještaju.

Dodali su da su posebno marginalizirana romska i druga djeca prisiljena na bijeg, seksualno su iskorištavana i prisiljena raditi kućanske poslove.

“Trgovina djecom navodno je značajan problem i u porastu je. Broj stranih žrtava trgovine ljudima unutar Bosne i Hercegovine je nizak, ali su zabilježeni slučajevi u kojima su žrtve bile iz Afganistana, Kube, Gambije, Libije i Šri Lanke. Krijumčarene osobe uglavnom potječu s područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, au Bosnu i Hercegovinu najčešće ulaze iz Srbije i Crne Gore. Poznato je da akteri organiziranog kriminala s vezama s političkom elitom pomažu krijumčarenim osobama pri ulasku i izlasku iz zemlje, ali lokalno stanovništvo koje djeluje oportunistički također igra važnu ulogu na tržištu kriminala, dodaje se u izvještaju.

Trgovina oružjem je naglašena kao značajan problem u zemlji, u kojoj je mnogo oružja iz 1990-ih ostalo u opticaju, što Bosnu i Hercegovinu čini jednom od vodećih zemalja u svijetu po pitanju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u civilnom posjedu.

Također se nalazi duž jedne od ruta krijumčarenja između velikih zemalja opskrbljivača oružjem, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta ilegalnog vatrenog oružja u Evropi, navodi se u izvještaju.

Što se tiče droga, Bosna i Hercegovina se procjenjuje kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu, s domaćom potrošnjom kanabisa i određenim uzgojem i proizvodnjom kanabisa i sintetičkih droga, poput MDMA, također poznatog kao ecstasy ili molly, i “poznato da se događa.”

Prema Indeksu globalnog organiziranog kriminala, i mafijaške grupe, kriminalne mreže, državni akteri i strane kriminalne grupe prisutne su u Bosni i Hercegovini, pri čemu su mafijaške skupine u velikoj mjeri umiješane u trgovinu drogom, posebno heroinom, i trgovinu oružjem .

Izvještaj također objašnjava složenu političku strukturu i upravljanje zemljom, što otežava njezinim vlastima da se nose s gore navedenim problemima.

Prema istim podacima, zemlja sa najvećom stopom kriminala u Evropi je Rusija, dok je drugo mjesto na ovoj neslavnoj listi zauzela Srbija. Što se ostatka susjedstva tiče, Hrvatska je 13., a Crna Gora četvrta.