Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor Biciklističkog saveza RS saopštio je da je proteklog vikenda na sjednici donio jednoglasnu odluku da iz saveza isključi Biciklistički klub Kozara iz Prijedora.

Kako je navedeno “ovakva odluka nije donesena preko noći”.

“Bazirana je na temelju mnogobrojnih aktivnosti/prekršaja prije svih predsjednika kluba Gorana Garače, koje su u suprotnosti sa djelovanjem Biciklističkog saveza RS i politike vlasti RS. Predstavnici kluba već duži period učestvuje u radu neformalne grupe građana iz federacije okupljene oko Biciklističkog saveza BiH, dajući na taj način legalitet i legitimitet ‘savezu’ koji nije osnovan prema važećim zakonima BiH. Ovim putem naglašavamo da je Garača bio jedini biciklistički radnik iz Republike Srpske na tim nazovi sjednicama! Svi ostali su poštovali odluku koju su donijela tijela Biciklističkog saveza Republike Srpske – da naš savez ne učestvuje u radu BS BiH dok u FBiH ne bude osnovan savez i dok taj savez sa BS Republike Srpske ne osnuje krovni savez isključivo na ravnopravnim osnovama. Sigurni smo da je naša borba za takav savez i saradnju već svima poznata. Nismo više mogli i željeli da trpimo ucjene i samovolju nazovi čelnika BS BiH koji su na sve načine omalovažavali Republiku Srpsku, te nastojali da je skrajnu, potcijene i tretiraju je kao administrativnu ljušturu” navodi se u saopoštenju BS Republike Srpske i dodaje:

“Garača je sa predstavnicima kluba iz Prijedora nastavio da sarađuje s njima, te bio suzdržan prilikom donošenja vrlo bitnih odluka za biciklizam Republike Srpske. Tako, na primjer, nikada nije glasao protiv pokušaja zabrane održavanja trke ‘Beograd – Banjaluka’. Isto tako, bio je suzdržan kada se razgovaralo o statusu samoproglašenog Kosova, a dobro je poznato da ni BiH, a pogotovo Republika Srpska nisu priznale kao samostalnu južnu srpsku pokrajinu. Takvim postupanjem natjerao nas je da donesemo odluku o njegovoj suspenziji. Ipak, on se oglušio na takav vid sankcija, pa je BK Kozara nastavio sa radom protiv interesa našeg biciklizma. Posljednji primjer je njegovo učešće na nefprmalnoj skupštini BS BiH gdje je data podrška opet federalnom savezu protivno interesima Republike Srpske.

Naša odluka skupa na snagu odmah, a ona ne podrazumijeva zabranu učešća biciklistima i trenerima ovog kluba na predstojećim takmičenjima. Urgentno ćemo pronaći rješenje kako bi, bilo individualno ili noseći grb nekog drugog biciklističkog kluba iz Republike Srpske, nastavili da se takmiče. BK Kozara je koristio sve benefite BS Republike Srpske i Grada Prijedora, te institucija Republike Srpske. Prije nekoliko dana članovi ovog kluba bili su na pripremama na Jahorini sa ostalim najboljim biciklistima iz Srpske. Sa druge strane, BK Kozara organizuje Međunarodnu trku na Kozari bez naše saglasnosti. Još veći poraz je što u organizaciju nije uključen nijedan biciklistički radnik iz Republike Srpske, već su svi iz federacije BiH. Smatramo da je to još jedan pokazatelj u kojem pravcu ide BK Kozara, znajući da je takmičarima iz Republike Srpske uskraćeno licenciranje već nekoliko mjeseci, funkcionerima iz Republike Srske uskraćena komunikacija sa međunarodnim institucijama i to sve od strane onih koje BK Kozara podržava. U ovim vremenima kad se Republika Srpska bori sa svoja ustavom data prava, biciklisti čvrsto stoje uz nju i još jednom poručuju da Republika Srpska nije na prodaju”.

Ipak pored svega BK Kozara uživa cjelokupnu podršku kako Prijedora, tako na BH ali i Međunarodnom nivou.

Nezavisne