Sindikat zaposlenika BHRT-a održao je konferenciju na kojoj je predstavio financijski problem javnog servisa u BiH te upozorio da će ugasiti internet i mobilnu konekciju ako ne dođe do rješenja. Novinarka i voditeljica Neda Tadić kazala je kako BHRT-u slijedi gašenje ako ne bude uspostavljen drugačiji način raspodjele zakonski propisane RTV pristojbe. – Nemamo informacije o tome hoće li i kada ovo pitanje biti riješeno – poručila je.

BHRT je važan stup države, a ne samo medij. Merima Kurtović Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika BHRT-a, kazala je da ne žele sudjelovati u prepucavanju javnih servisa između sebe, ali žele upozoriti sve kako na ovaj način BHRT neće moći nastaviti rad. Članica Upravnog odbora Sindikata Minja Erić ističe kako je ugrožena egzistencija do 800 zaposlenih. Pušten je TV prilog o dopisništvima BHRT-a i lošim uvjetima u kojima rade. Podršku su im pružili i brojni sindikati u BiH. Videoporuke su poslali i predsjednici novinarskih sindikata iz RH i Crne Gore te predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever.

Tadić se još jednom obratila javnosti kazavši kako vrijeme otkucava, a rješenje za BHRT treba biti hitno i neodgodivo. Merima Kurtović Pašalić upozorila je političare i javnost da oni imaju mnogo veću moć koju će iskoristiti ako ne dođe do dogovora o financiranju BHRT-a, a to je gašenje interneta i mobilne mreže u BiH. – Mi smo ogledalo države. A radnici, oni kotačići koji proizvode program, imaju plaću od 600 do 800 KM ili, u najboljem slučaju, prosječnu. Od toga se ne može prehraniti obitelj i zato smo tu. Mora se provesti pravednu sistematizaciju radnih mjesta, povećati plaće, topli obrok, poboljšati uvjete rada…

Poduzet ćemo sve zakonski dopuštene korake, upozorenja, prosvjede, pa i generalni štrajk, a ožujak je blizu i rok EU-a za izvršavanje 14 prioriteta, od kojih je jedan financijski stabilan i neovisan javni servis. Na kraju, u našim su rukama kamere, mikrofoni, ali i predajnici bez kojih nema prozora u svijet. Naši daljnji koraci ovisit će o dogovoru i odlukama političara, žurno i neodgodivo jer nemamo novca ni za isplatu kupona za prijevoz – poručila je Merima Kurtović Pašalić.