Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup bh. proizvođača na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm cologne koji se održava od 14-18. januara 2024. godine u Kelnu, Njemačka.

Na štandu Bosne i Hercegovine izlažu kompanije: ARTING GRADNJA d.o.o. Lukavac, AS NOSTRO d.o.o. Tešanj, BOSNIAN BEECH BOARD d.o.o. Visoko, DRINJAČA d.o.o. Šekovići, LAUREL d.o.o. Prijedor, QUANTUM d.o.o. Sarajevo, te STANDARD d.o.o. Prnjavor.

„Ovo je dvanaesti nastup kompanija na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu imm, a ove godine štand BiH ima istaknutu poziciju u centru hale 7 i okružen je jakim skandinavskim brendovima. Imamo unaprijed najavljene posjete kupaca iz evropskih zemalja i očekujemo dobre poslovne razgovore s naših izlagačima,“ istakla je savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora u VTK BiH Lejla Međedović.

Izvoz drvnog sektora Bosne i Hercegovine u periodu I-XI 2023. bio je 757,6 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 305 %. Izvoz namještaja u istom periodu bio je 310 miliona eura ili 40,9% od ukupnog izvoza drvnog sektora.

Njemačka je dominantno, najznačajnije izvozno tržište za bh. proizvođače namještaja i u periodu I-XI 2023, izvezli smo ukupno 126 miliona eura vrijednosti svih vrsta namještaja, od čega namještaja od drveta u iznosu od 111 miliona eura. Na ovo tržište najviše su se izvozila tapacirana sjedala (58 miliona eura), namještaj za spavaće sobe, trpezarije i kuhinje.

Pod sloganom “Tradicija za budućnost“, a s ciljem utiranja puta za bosanskohercegovački namještaj na tržištu EU, VTK BiH je za 12 godina izlaganja u Kelnu podržala 90 nastupa firmi u okviru štanda Bosne i Hercegovine.