Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli ugovora objavljena je 25. oktobra, posao težak 489.990 maraka

Body kamere za policijske službenike u Kantonu Sarajevo, na koje se čekalo još od decembra 2021. godine, konačno će se naći na pripadnicima sarajevske policije, ali i Jedinice za specijalnu podršku.

Mnogo problema

Nakon niza problema i obaranja tendera MUP KS dodijelio je posao nabavke mini videokamera sarajevskoj firmi „MIBO Komunikacije”. Kamere bi trebale stići do kraja godine.

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli ugovora objavljena je 25. oktobra ove godine, a vrijedan je, s PDV-om, 489.990 maraka.

– Prihvata se preporuka Komisije za nabavku mini videokamera za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da se ugovor za javnu nabavku mini videokamera s pripadajućom opremom neophodnom za funkcioniranje cjelokupnog sistema dodijeli firmi “MIBO Komunikacije” d.o.o. Sarajevo u iznosu od 418.795 KM, bez PDV-a – navedeno je.

Podsjetimo, Vlada KS je još u aprilu 2021. godine prihvatila projekt Ministarstva unutrašnjih poslova o nabavci kamera za tijelo koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju.
Padali tenderi

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova, tada je najavio da će uskoro svi policajci na terenu biti opremljeni kamerama.

Međutim, tenderi su padali zbog brojnih žalbi. U cijelu priču bio je uključen i Ured za borbu protiv korupcije KS zbog sumnje da su u pitanju koruptivne radnje.

U drugi krug tendera ušla su dva ponuđača – Agencija za zaštitu „Kamir“ iz Širokog Brijega i “MIBO komunikacije” iz Sarajeva.