Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mašina vrijedna 4,5 miliona maraka stigla je u dobojsku fabriku za proizvodnju PVC profila. Jedina je na Balkanu i lokalnom preduzeću omogućiće povećanje kapaciteta proizvodnje i do 40 procenata. Stare su proizvodile 2 metra, nova će u pogonu u minutu raditi četiri i po metra profila.

Riječ je o firmi LB Profile koja posluje u sklopu velike HIFA Oil grupacije iz Tešnja.

– Mi možemo dnevno proizvest 28 paleta profila što otprilike u prozorima nekih 5 do 6 šlepera gotovih prozora iz jednog dana naše proizvodnje – kaže Ermin Halilović, mašinski inženjer.

Mašina je automatska i za njom radi jedan čovjek. U firmi su 352 zaposlena, raspoređeni se u tri smjene i imaju mogućnost napredovanja u poslu.

– Ja sam krenuo od pakovanja, pakovanje čišćenje pripremanje i vremenom sam učio, savladavo probleme koji se dešavaju u liniji i otklanjanje i onda do puštanja mašina – kaže Emir Mujkanović, radnik, javlja ATV.

Podizanje kvaliteta rada omogućit će izlazak i na njemačko tržište. Do sada su godišnji obim proizvodnje od 100 miliona maraka, plasirali na tržište Holandije.

– Trenutno iz ovog kruga izlazi oko 50 šlepera mjesečno prozora vrata i kliznih stijena i 5 do 7 šlepera profila samostalno znači sve izvoz za Zapad – kaže Izudin Ahmetlić, vlasnik Kompanije “LB Profile”.

– Mene raduje da investicija preko 4,5 miliona u vidu jedne mašine koja ubrzava sam proces što znači da i ovi parametri i finansijski i parametri vezani za izvoz sigurno će da se povećaju – kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Kompanija je do sada samo u Doboj uložila više od 70 miliona maraka, U krugu nekadašnje Bosanke imaju tri fabrike, a novom mašinama zaokružen je proces proizvodnje stolarije.