APU Mreža je neprofitna organizacija koja je nastala prije više od 20 godina koja je rezultat entuzijazma akademika, privrednika i umjetnika bosanskohercegovačkog porijekla, koji su se okupili s ciljem izgradnje mostova između Švedske i Bosne i Hercegovine.

APU Mreža je započela svoje djelovanje 2004. godine kada su Armin Kruško, Emir Dizdarević i Mirza Tuco, tadašnji studenti Kraljevskog univerziteta za tehnologiju u Štokholmu, osnovali ovu mrežu s ciljem promoviranja odnosa i saradnje između Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, kao i promicanja poduzetništva i obrazovanja u domovini.

Od tada, APU Mreža je kontinuirano rasla i razvijala se, okupljajući sve generacije sa zajedničkim ciljem. Danas, APU Mreža ima širok spektar aktivnosti koje uključuju promociju kulture, jezika i tradicije, ali i poticanje poduzetništva i obrazovanja.

Osim toga, mreža organizira javne debate o ulozi bosanskohercegovačke dijaspore u švedskom društvu te aktivno sudjeluje u razgovorima o angažmanu dijaspore u svojoj domovini.

Jedna od ključnih inicijativa APU Mreže je APU Business, koja se fokusira na promociju i unapređenje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Švedske. Ova inicijativa nastoji poboljšati privrednu razmjenu između dviju zemalja, posebno kroz sektore kao što su drvna i metalna industrija, energetika i IT sektor.

Kroz APU Business, APU Mreža nastoji olakšati povezivanje kompanija iz oba regiona, potičući time stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomske saradnje.

Osim ekonomskih aktivnosti, APU Mreža aktivno sudjeluje u obilježavanju značajnih datuma iz bosanskohercegovačke historije, kao što su Dan nezavisnosti, Dan državnosti, ali i memorijalni datumi kao što su “Dani bijelih traka” i “11. Juli” u znak sjećanja na žrtve genocida, jer vjeruju da je kultura sjećanja izuzetno važna za očuvanje identiteta i nasljeđa za buduće generacije.

Njihove manifestacije okupljaju istaknute pojedince i predstavnike iz obje zemlje te pružaju priliku za jačanje veza i saradnje između Bosne i Hercegovine i Švedske.

Prvi mart, jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH APU Mreža tradicionalno obilježava sa ponosom više od 10 godina. Ovu svečanost koriste kao priliku za širenje inspirativnih priča o našoj zemlji i uspješnim pojedincima i grupama te na taj način doprinose promociji pozitivnih stvari.

Ove godine, specijalni gosti večeri bili su Nj.E. Bojan Šošić, ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj, Vjekoslav Vuković, Predsjednik Vanjskotrgovinske komore u BiH, Amir Čoralić, predsjednik Švedske privredne komore u BiH, te istaknuti pojedinci iz poslovnog svijeta kao što su Zlatan Golalić, Himzo Musić, Selma Kahrimanović, Adis Murtić, Damir Konakovic, Zana Karkin i Emir Ahmetspahić.

Uz podršku svojih članova, partnera i suradnika, APU Mreža nastavlja svoju misiju izgradnje mostova između Bosne i Hercegovine i Švedske te doprinosi jačanju veza između ovih dviju zemalja u svim aspektima života.