Uz informaciju o početku nove školske godine, Trinaesta beogradska gimnazija svoje učenike obavijestila je i o novini koja ih očekuje od prvog septembra. Riječ je o tome koji će komadi odjeće biti zabranjeni tokom boravka u školi.

Uz želje da nova školska godina protekne u dobrom duhu i okonča se sa dobrim ocjenama, uprava Trinaeste beogradske gimnazije svoje učenike je obavijestila o jednoj novosti koje će se morati pridržavati od prvog septembra.

“Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odjeveni, bit će opomenuti. Poslije dvije opomene bit će umanjena ocjena iz vladanja”, saopćeno je iz ove beogradske gimnazije.

Kako piše portal Danas.rs u svom članku, primjerice, u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji su dozvoljene bermude ispod koljena, što nije slušaj u Trinaestoj, ali da su isto tako zabranjene pocijepane farmerice.

Također, u susjednoj Srbiji već nekoliko godina postoji ideja da se u školama uspostave jedinstvene đačke uniforme što je, međutim, naišlo na različita mišljenja. Mnogi smatraju da je potrebno uspostaviti kodeks oblačenja, ali ne i školske uniforme.