Naglasio je da važnost istine i pravde nije samo za žrtve i šehidske porodice, već da je to temelj za sve građane Bosne i Hercegovine

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida.

Ovim povodom za Agenciju MINA govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Benjamin-ef. Hodžić. Podsjećajući na žrtvu šehida, kazao je da su šehidska mezarja svjedoci o borbi našega naroda.

– Ove godine obilježavamo 32. godišnjicu od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i početka najtežih zločina na ovim prostorima tj. prostorima Prijedora i doline Sane. Tako ćemo i ove godine posjetiti naše drage šehide, proučiti im Ja-sin i uputiti dovu Dragom Bogu. Iako je prošlo mnogo vremena, rane su još uvijek svježe, jer se svake godine iznova otvaraju – kazao je on.

Temelj za sve građane BiH

Naglasio je da važnost istine i pravde nije samo za žrtve i šehidske porodice, već da je to temelj za sve građane Bosne i Hercegovine.

 

– Danas bi na šehidskom mezarju Bošnjaci trebali da crpe pouku i snagu za život bez poniženja, za život bez ucjene i za život ravnopravnosti s drugima. Haram je zaboraviti da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama živima, dali sve što su imali, svoju mladost, svoju krv, svoj život i svoje nikada nedosanjane mladalačke snove – izjavio je on.

Stalna briga

Poručio je da „naš dug prema njima treba biti stalna briga i napor za uzdizanje Božije riječi, a zatim svakodnevna borba za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine“.

– Svodili se sav naš dug na ritualno učenje Fatihe pred kamerama? Nažalost i to sve rjeđe činimo. U Prijedoru posjećujemo osam šehidskih mezarja i nastojimo da tu praksu prenesemo na našu omladinu, koja će znati čuvati svoju zajednicu i tradiciju. Allaha molim da nas učvrsti i ojača i da sačuvamo svoju vjeru na ovim prostorima i da nikada ne zaboravimo naše drage šehide – zaključio je u razgovoru glavni imam Benjamin-ef. Hodžić.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.