Naša je obaveza da podržimo porodice žrtava, koje još vjeruju da će pravda stići barem neke od zločinaca, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović povodom obilježavanja Dana bijelih traka, uputio je poruku javnosti, prenosi Anadolu.

“Dan bijelih traka, koji se obilježava 31. maja svake godine, tužni je podsjetnik na masovno ubijanje nedužnih civila u Prijedoru i Kozarcu. Naša obaveza, kao i obaveza budućih generacija, jeste da nikada ne zaboravimo 3.176 svirepo ubijenih Prijedorčana. Među njima i 102 djece. Ubijeni su samo zbog svog imena i prezimena, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Svima koji još ne dozvoljavaju da se na dostojanstven način obilježava ovaj dan poručujemo da nikada nećemo zaboraviti činjenicu da je nesrpskom stanovništvu Prijedora i okoline naređeno da nosi bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okači bijele čaršafe. To je bio uvod u teror, mučenja i ubistva u koncentracionim logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm”, ističe Bećirović u poruci i nastavlja:

“Naša je obaveza da podržimo porodice žrtava, koje još vjeruju da će pravda stići barem neke od zločinaca. Zadovoljenjem pravde, ali i širenjem istine i kulturom sjećanja, moguće je spriječiti ovakvo ili slično zlo u budućnosti te istovremeno ubrzati proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji. Porodicama žrtava u Prijedoru i Kozarcu izražavam najdublje saučešće, a ubijenim želim vječni rahmet.”