Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke, potvrdio je za RTRS da su banke u bh. entitetu Republika Srpska dio jedinstvenog finansijskog tržišta te da ne mogu imati poslovne odnose sa klijentima koje se nalaze na listi sankcija.
“Kao takve u obavezi smo primjenjivati sve ono što primjenjuju naše kolege svuda u svijetu. To uključuje i primjenu pravila američkog ministarstva finansija vezano za OFAC liste”, kaže Adžić.

Dodao je da se banke moraju poštovati pravila, a koja omogućavaju pružanje bankarskih usluga.

“Internacionalne, koje moraju poštovati pravila koje donose banke iz zemalja u kojima rade njihove grupacije i domaće banke. Domaće banke, uključujući Novu i Atos banku, moraju poštovati pravila koja nalažu korespodenti, koji omogućavaju pružanje bankarskih usluga”, kaže Adžić.

Ističe da Nova i Atos banka, u potpunosti poštuju sva pravila sankcija, koje jedinstveno tržište nalaže.

“Prema mojim saznanjima sve banke u BiH, identično poštuju ta pravila”, navodi Adžić.

Alternativna televizija je jedan od subjekata koji se suočava s prijetnjom zatvaranja računa čak i u domaćim bankam.

“Primoravanje banaka na zatvaranje računa predstavlja još jedan dokaz da silu nije briga za ljude – više od stotinu naših radnika i njihove porodice, naše klijente i na kraju krajeva, za one koji su nam najvažniji”, izjavio je Srđan Kevac, direktor ATV-a koja je pod američkim sankcijama zbog veza sa Miloradom Dodikom.