Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ove godine podijeliti će 12 tona kurbanskog mesa i uljepšati bajramske dane onima u stanju potrebe …

Banjalučki Merhamet već dugi niz godina organizira svoju akciju klanja kurbana po šerijatskim osnovama i principima.

– Mi od klanja tih kurbana prvensteno koristimo meso za funkcionisanje naših narodnih kuhinja ovdje u Banjaluci, Bosanskoj Dubici i Bosanskom Novom, gdje svakodnevno pripremamo više od četiri stotine obroka za sve naše građane. To je jedini način da kroz ovaj praznik obezbjedimo meso koja je danas jedna od najskupljih stavki namirnica koje nabavljamo za kuhinju, kaže za Vijesti.ba direktor ove humanitarne organizacije Jasmin Spahić.

Dodaje da Merhamet tokom cijele godine ima narodnu kuhinju koja dijeli obroke svim građanima bez obzira na vjersku nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost. Za Kurban-bajram kreću sa svojom akcijom.

– Planiramo da, prije svega, obezbjedimo meso za kuhinje, a na drugi dan Bajrama ćemo obići sve svoje mjesne odbore i podijeliti oko 12 tona kurbanskog mesa za porodice koje žive na rubu egzistencije. To nas čini sretnima jer imamo mogućnost da obradujemo naše porodice kako bi spremili dostojan ručak tokom ovog velikog praznika, pojasnio je Spahić.

On je podsjedio da je zadnjih nekoliko mjeseci Merhamet u Bosanskom Novom i Prijedoru obezbjedio sjeme za poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete od poplava, a koje su ih zadesile prošlih mjesec i po dana, a radi se o pomoći od 15.500 maraka.

– Osim toga objezbjedili smo i isisivače vode, a tu akciju smo radili sa udruženjem Zajedno i predsjednicom udruženja Munidom Džabija. Obišli smo teren a ovih dana ćemo podijeliti i umjetno đubrivo za naše poljoprivrednike kako bi dočekali spremniju zimu. Mi podržavao porodice koje žive na rubu egzistencije kroz podjelu prehrambenohigijenskih paketa, a ovih dana smo podijelili oko 150 paketa. Isto tako pojedinim porodicama plaćamo i režije, jer one to nisu u mogućnosti zbog teškog materijalnog stanja, navodi Spahić.

On je dodao da je Merhamet u ovom dijelu BiH još uvijek u nezavidnom položaju jer Vlada RS, to jest Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, još uvijek nisu raspisali javne pozive gdje bi Merhamet imao značajnija sredstva sa kojim bi mogao da pomogne materijalno ugroženim građanima, a radi se o oko 60.000 maraka.

– Ove godine smo obezbjedili 80 stipendija za učenike iz siromašnih porodica, a stipendije iznose oko 700 maraka. Ugovori su potpisivani u Sarajevu i Tuzli, a očekujemo, nakon Bajrama, potpisivaje i ovdje u Bana Luci, kaže Jasmin.

Na kraju je spomenuo i donatore banjalučkog Merhameta bez kojih bi rad ove humanitarne organizacije bio znatno otežan, a o su: Dopročinstvo iz Sarajeva, Merhamet Njemačke, Merhamet Švedske, Ministarstvo za lokalni rad i samoupravu kantona Sarajevo, Ministarstvo za raseljena lica na nivou Federacije BiH,  Ministarstvo za ljudska prava BiH.

Vijesti.ba