O rezultatima rada predstavništava Republike Srpske po svijetu malo se zna. Za sad ih ima osam, ali šta je njihovo postojanje donijelo građanima, to se ne zna.

40 miliona dolara od 2006. do danas iz budžeta Srpske, otišlo je u predstavništva u svijetu. Njihov zadatak je dovođenje stranih investitora, promovisanje Srpske u inostranstvu ali i otvaranje radnih mjesta. Ništa od navedenog nije urađeno za građane, ali jeste za lične interese zvaničnika iz Srpske.

Ipak, čini se da ni to nije dovoljno pa je Amerika odlučila da krene sa uvođenjem sankcija. Prva na listi je Rusija, i to Duško Perović, šef predstavništva Srpske u Moskvi. Na crnoj je listi zbog, kako je navedeno, lobiranja za sastanke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

S jedne strane sankcije, s druge strane – Amerika sarađuje sa Srpskom u lobiranju, pitanje je ko tu ima kakvu korist?

„Najbolji primjer je da je Amerika dozvolila da Dodik plaća američke agente da lobiraju za njega iako je on pod sankcijama i ukoliko bi ona dosljedno provodila sankcije i ne bi došlo u obzir da Dodik novcem poreskih obveznika može finansirati lobiranje u Washingtonu koje je prvenstveno namijenjeno sebi, a ne RS“, smatra Doc.dr Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Iako efekata rada nema, Vlada Srpske ne odustaje od novih predstavništava. Mađarska je dugo najavljivana kao nova destinacija za predstavništvo. Međutim,resorni ministar Zlatan Klokić rekao je za neke medije da se za to čeka pravi trenutak.

Rad predstavništava ocijenio je četvorkom i smatra da uvijek može i mora bolje. Zašto onda sve ove prethodne godine nije bilo to „više i bolje“? Zašto niko nije tražio odgovornost i polaganje računa? A moralo se, jer budžet nije privatni novčanik, smatraju stručnjaci.

„U principu se radi o nečemu što je veoma netransparentno no g.Klokić je ocijenio četvorkom a niko u javnosti nema pojma na osnovu kakvih kriterija i na osnovu kakvih rezultata. Republika Srpska sada ima veći broj svojih oficijelnih rukovodilaca na raznim listama pod sankcijama naše insitucije se kvalifikuju kao institucije hibridnog režima i svemu tome s postavlja pitanje koliko stvarnih prijatelja imamo“, ističe Igor Davidović, predsjednik „Demokratski centar“ BL i bivši diplomata.

Možda baš zbog sankcija i prijatelja odnosno neprijatelja Srpske i nema stranih investicija, a ni konkretnih rezultata postojanja predstavništava.

„Nemamo nikakvih rezultata ni stranih investicija možda imamo jedno ili dva predstavništava Republike Srpske u inostranstvu koji ostvaruju donekle rezultate sve ostalo je ništa, nema nikakve koordinacije unutra ministarstva EU integracija koje je zaduženo za strane investicije“, kaže Draško Aćimović,bivši diplomata i ekonomista.

5,3 miliona maraka već je obezbijeđeno ove godine iz budžeta Srpske za rad osam predstavništava u svijetu. Iako je to novac građana Srpske, do sad nije objavljen nijedan zvanični izvještaj o njihovom radu niti efektima.