Američka ambasada u Sarajevu oglasila se povodom obilježavanja početka sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva u periodu od 1992. do 1995. godine.
Kako su napisali, danas se na Dan bijelih traka sjećamo i odajemo počast svim civilnim žrtvama iz Prijedora i okoline koje su mučili, zatvarali i ubijali pripadnici Vojske Republike Srpske tokom rata 1992-1995.

“Pozivamo vlasti na svim nivoima da podstiču pomirenje promicanjem prihvatanja sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odavanjem počasti svim civilnim žrtvama, pružanjem pomoći preživjelima, omogućavanjem davno zakašnjele komemoracije i traženjem pravde”, naveli su iz Ambasade SAD.

Srpske vlasti su na današnji dan prije 32 godine putem lokalnog radija izdale naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da svoje kuće obilježe bijelim zastavama i čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”, poruka je koja se tada čula sa Radija Prijedor.

U nastavku je ubijeno 3.178 osoba, među kojima je bilo 102 djece, a otvoreni su i strašni logori Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Povodom Dana bijelih traka, u Prijedoru će se mnogi danas prisjetiti žrtava i odati im počast šetnjom i polaganjem cvijeća.