Izvještaj je imenovao Milorada Dodika kao najveću prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka kojima vodi RS u nestanak.

Zapadni Balkan vjerovatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024., upozorava se u najnovijem godišnjem izvještaju Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država.

Obiman dokument analizira nekoliko oblasti, između ostalog odnose sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, trenutne sukobe u svijetu, ali i pojave poput migracija, trgovine ljudima, terorizma.

Zapadni Balkan, konkretno Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominju se u poglavlju ‘Konflikti i nestabilnost’, a upozorava se kako bi nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će spoljni akteri iskoristiti etničke razlike, kako bi “povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili širu integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije”

Izvještaj je imenovao Milorada Dodika kao prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka.

“Lider bh. Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizovao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi podstaći vođe bošnjačkog stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije”, upozorava se u izvještaju, piše N1.

Naloženo je što prije uvođenje BiH u NATO i slanje dodatnih trupa u ovu zemlju.

Kada je u pitanju Kosovo, dokument spominje sukobe između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti iz 2023. što je dovelo do stradanja i ranjavanja, uključujući i predstavnike NATO-a.

Stigla su i upozorenja SAD da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke iz BiH koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država što je veoma uzvjesno, a to bi prekinulo priliv novca u RS te blokadu isplate plata entitetskim i budžetskim korisnicima.

BN