Na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini obratio se i ambasador Evropske unije pri UN-u, Stavros Lambrinidis. Istakao je zabrinutost Evropske unije zbog inicijativa koje dolaze iz Republike Srpska.

Na početku obraćanja podsjetio je na istorijsku odluku Savjeta Evropi iz marta ove godine da otvori pregovore između EU i BiH, te upravo zbog nje, rekao je, Unija od svih domaćih aktera očekuje da se bave dijalogom i ključnim prioritetima.

“EU je zabrinuta zbog inicijativa iz RS koje se bore protiv evropskog puta BiH. Tu se obuhvata i secesionistička retorika, pitanje izbora i referenduma, borba protiv rada Ustavnog suda, nazivanje određenih grupa stranim agentima”, naveo je ambasador EU, prenosi N1.

Dodao je da su sloboda izražavanja, pluralizam, sloboda medija, djelovanje građanskih organizacija ključ za približavanje Uniji.

Poručio je da ustavni poredak, poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, teritorijalni integritet i suverenitet moraju biti poštovani, te da svaki korak protiv navedenog vodi do teških posljedica.

BiH bi bolje bilo bez entiteta, možda smo tu napravili grešku u pečetku dodao je on.

Nezavisne