Može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane entiteta i tako ga na koncu ukinuti, istakli su iz Ambasade SAD

Bosanski Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje. To je sadržano u Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti svoj narod da učestvuje u donošenju odluka na državnom nivou, naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

– Dodik blokira donošenje odluka na državnom nivou, odbija učešće u procesima na državnom nivou i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija. A onda se žali da nije dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće.

Nečuvena je njegova izjava u kojoj implicira da su uslovi koje stvara vlastitim destabilizirajućim djelovanjem i retorikom analogni predratnom razdoblju devedesetih.

Gospodin Dodik ima izbor: može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane RS i ukinuti entitet. Građani RS zaslužuju bolju budućnost za sebe i svoje porodice, što podrazumijeva funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije, na svim nivoima, koje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter zemlje – zaključili su iz Ambasade SAD.