Grad Prijedor i ove godine je obilježio prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma kroz akciju “Čisto proljeće”. Pod motom “Za jedan dan očistimo naš grad” ova ekološka akcija se održava već četvrtu godinu u organizaciji nadležnog gradskog odjeljenja. Jedan od ovogodišnjih učesnika akcije je i Osnovna škola “Branko Ćopić”.

“Učestvujemo u akciji pod nazivom “Čisto proljeće”. Nadam se da će ovaj sunčan dan danas izmamiti svim građanima Prijedora osmijeh na lica i da ćemo i narednih godina prvi dan proljeća obilježiti na ovakav način. Želim svima da se ugledaju na moje drugare i mene i da škole i građani iz Prijedora izađu i pokupe smeće kako bi obilježili ovaj dan”, rekla je Đurđa, učenica Osnovne škole “Branko Ćopić”.

U akciji su učestvovali i članovi SKUD-a “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor, oni su naglasili da bi o načinu odlaganja otpada trebalo voditi računa svaki dan, a ne samo jedan dan u godini.

“Mi u SKUD-u Doktor Mladen Stojanović često imamo akciju uređenja što prostorija iznutra tako i našeg dvorišta. Moram prvo da kažem da radnici Gradske čistoće odlično obavljaju svoj posao međutim ipak mi nastojimo da se uključimo i da pomognemo pogotovo na mjestima gdje vidimo da su nesavjesni građani bacili neko smeće”, rekao je Nebojša Aleksić, sekretar SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Akcija je dobrovoljnog karaktera koja ima za cilj animirati građane da bolje čuvaju životnu sredinu. Iz Gradske uprave poručuju da su pripremili za najvredniji učesnike zahvalnice i prikladne nagrade.

“Akcija je jednodnevnog karaktera, međutim, pošto je sredina sedmice mnogi su se javili i rekli da će preko vikenda čistiti tako da očekujemo mnogo učesnika. Pripremili smo vrijedne nagrade i ko želi da učestvuje može da pošalje slike lokacije prije i poslije čišćenja na adresu eko@prijedorgrad.org do 25. marta do 12 časova “, navela je Tanja Ećim, samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine.
Kroz ovu akciju koja je ujedno uvod u proljećno uređenje grada skrenuta je pažnja na podizanje ekološke svijesti kako bi se očuvala životna sredina.

Kozarski