Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a pod nadzorom Tužilaštva BiH u okviru akcije “Tokio” pronašli su i privremeno oduzeli pet automobila, novac u iznosu od 3.300 evra i 1.800 KM, šest mobilnih telefona, tri pištolja, kao i 189 komada municije različitog kalibra.

Takođe, kako je saopšteno iz MUP-a Srpske, oduzeti su i rokovnici sa evidencijama i zabilješkama za koje se sumnja da se odnose na prodaju opojne droge, dva skupocjena ručna sata, bankovne kartice, smeđa biljna materija koja asocira na opojnu drogu hašiš bruto mase 12 grama i drugo.

Kada je riječ o automobilima, oduzeti su golf 7,  volksvagen polo, audi RS3,  ford fokus i škoda oktavia.

Podsjetimo, u okviru ove akcije uhapšen je Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca, a za njim je Slovenija raspisala međunarodnu potjernicu jer je nedostupan pravosudnim organima te zemlje koji ga potražuju radi vođenja postupka za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Za ista djela osumnjičen je i u BiH.

Kako je ranije saopštio MUP Srpske, istraga protiv njega vođena je u saradnji sa Tužilaštvom BiH, te je dokumentovano da je Samardžija nakon bjekstva iz Slovenije nastavio da rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom  opojnim drogama na području Еvropske unije, BiH, Srbije i Crne Gore.

“Istragom je dokumentovan prevoz i prodaja preko 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin. Do sada je oduzet jedan kilogram kokaina, 8.000 KM, 122.580 evra, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane, 20 komada metaka kalibra 9×19 mm i više vozila”, saopštio je MUP Republike Srpske.