Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području RS narednih mjesec dana zabranjen je rada stočnih pijaca, izložbi, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.
prasići

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Udruženja uzgajivača svinja RS koji je oragnizovan zbog pojave bolesti afričke kuge svinja.

Pored zabrane rada stočnih pijaca, donesena je odluka i o zabrani organizovanja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora.

Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republke Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava. Kako navode iz resornog ministarstva do danas su zaprimili prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina,a potvrđeno je jedno žarište na području Šamca, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su infirmacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju.

“Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja, i zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama”, navode iz resornog ministarstva.

Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republike Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Nezavisne novine