Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je od danas 19 proizvođača koji su se odrekli marže na 50 svojih proizvoda uključeno u kampanju “Društveno odgovorno”, te da će u toku ove sedmice ti proizvodi po umanjenim cijenima biti dostupni u 22 marketa u Srpskoj. Šulić je naveo da će se na policama marketa naći i proizvodi koji će biti umanjeni dijelom marže od maloprodavca odnosno trgovačkog lanca.

“Imamo 50 proizvoda koji će biti označeni stikerom `nula odsto marže` a otprilike više stotina proizvoda će biti označeno stikerom `Društveno odgovorno`”, rekao Šulić na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Kampanja traje do 31. decembra, a Šulić je naveo da će na zajedničkim sastancima imati priliku da razgovaraju o njenom nastavku. On je podsjetio da su u kampanju, pored Ministarstva, uključeni i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Šulić je naveo da je spisak proizvođača i proizvoda na koje su se odrekli marže dostupan na internet stranici Ministarstva, gdje su dostupni i spiskovi trgovaca na veliko i marketa koji su dio kampanje. On je rekao da će cijene pojedinačnih proizvoda u prodajnim lancima zavistiti od više faktora ali da bi trebale biti snižene od 20 odsto do 50 odsto. Na pitanje da li je Vlada Srpske razmatrala ograničavanje marži na lijekove, Šulić je odgovorio da o tome nije zvanično razgovarao.

“Razgovora je bilo ali nismo ništa konkretizovali i ozvaničili. Što se tiče PDV-a, to već znate da je nivo BiH”, precizirao je Šulić.

Prema njegovim riječima, u ovu kampanju nisu uključeni pekari, ali će rado biti prihvaćeni ukoliko budu željeli da se pridruže kampanji.

“Upravo zbog toga što nemamo pekare uključene u akciju, imamo zahtjev predsjednika Vlade da se iz interventnih nabavki, koje su unutar Ministarstva, samelje određena količina žita u brašno koje ćemo distribuirati putem Crvenog krsta i centara za socijalni rad da na taj način olakšamo socijalno najugroženijim porodicama i ovaj segment”, rekao je Šulić Srni.