Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” organizovalo je 10. Međunarodni festival folklora “Kozara i prijatelji”. Pored Društvenog doma u Čirkin Polju nastupali su članovi “Kozare” i njihovi gosti, kulturno-umjetnička društva iz Rumunije, Hrvatske i Slovenije.

Umjetnički rukovodilac KUD-a “Kruna” iz sela Semarton u Rumuniji, Vesna Čolaković priča da su prijatelji sa članovima KUD-a “Kozara” od 2016. godine.

“Dolazimo kod njih kao i oni kod nas, sprijateljili smo se kao i djeca. KUD ‘Kruna’ dobilo je ime po majci Dositeja Obradovića koja se zvala Kruna. Ona je iz našeg sela i sahranjena je u našem selu, mi vodimo brigu o njenom grobu”, izjavila je Čolakovićeva.

Član SKD-a “Vreteno” iz Rijeke Ljilja Talijan priča da imaju oko 50 starijih čalanova i da je najveći problem to što nemaju mladih koji bi nastavili da njeguju tradiciju.

“To su većinom stariji ljudi, nažalost mladih nema i to nam je najžalije jer bi tu tradiciju ostavili mladima. Bojimo se da ćemo tamo jednog dana svi nestati”, kaže ona.

Domaćini su zadovoljni što je 10. Međunarodni festival folklora “Kozara i prijatelji” organizovan u ovoj godini kada obilježavaju i 50 godina postojanja.

“Ova godina je jubilarna, sve je lijepo i veselo, došli su nam prijatelji i dragi gosti iz Rumunije, Hrvatske, Slovenije”, izjavio je predsjednik KUD-a “Kozara” Mladen Stakić.

Festival “Kozara i prijatelji” dio je bogatog sadržaja “Prijedorskog ljeta ’24 ”.

Kozarski