Početna Politika Zvizdić: Ustavni sud donio je historijsku odluku, termin “zajedničke institucije” ide u...

Zvizdić: Ustavni sud donio je historijsku odluku, termin “zajedničke institucije” ide u prošlost

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“.

“Danas je Ustavni sud BiH prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu “zajedničke institucije” neustavnom.Ovo je historijska odluka jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica,već država sa svojim suverenitetom i historijskim kontinuitetom“, napisao je Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Zastupničkog doma BiH, na svom Twitter nalogu.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, Ustavni sud je utvrdio da član 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U toj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“.

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava BiH.

Ustavni sud BiH stoga je na današnjoj sjednici termin zajedničke institucije proglasio neustavnim.