Prvi preliminarni rezultati izbora za gradonačelnika Prijedora pokazali su da je kandidat SNSD-a Slobodan Javor osvojio 53,42 posto glasova nakon većine obrađenih biračkih mjesta.

Prema prvim zvaničnim informacijama iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, do sada je obrađeno 96,92 posto biračkih mjesta, a Slobodan Javor je osvojio 13.076 glasova.S druge strane, zajednički kandidat opozicionih stranaka DNS-SDS-PDP Goran Predojević osvojio je 9.965 glasova što predstavlja ukupno 40,71 posto.

Predstavnici opozicije, već su prije nekoliko sati priznali poraz na izborima, a predsjednik DNS-a Nenad Nešić je izjavio kako je muški priznati poraz.

“Analizirat ćemo u narednim danima sve što je dovelo do poraza. Već dugo u našim opozicionim redovima rasipamo energiju na podjelu funkcija kojih nema. DNS će trezveno postupiti i donijeti odluku kako će nastaviti dalje. Ovo je samo jedna izgubljena bitka, a nadam se da ćemo rat dobiti 2022. godine”, rekao je Nešić na konferenciji za novinare u Prijedoru.