Početna BiH Žustra rasprava na početku sjednice NSRS

Žustra rasprava na početku sjednice NSRS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslanik u Klubu SDS u parlamentu Srpske Nebojša Vukanović optužio je vladajuću koaliciju da krše osnovne principe parlamentarizma jer ne dozvoljavaju opoziciji da se i njihov glas čuje u NSRS.

Vukanović je ovo kazao na početku današnje sjednice NSRS reagujući na odluku Zakonodavnog odbora parlamenta Srpske da se sa dnevnog reda sedme redovne sjednice skinu dva nacrta zakona, koje je predložila opozicija.

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača, koji je predložio narodni poslanik Draško Stanivuković, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske po prijedlogu narodnih poslanika Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Skidate sve što predloži opozicija. Nismo došli ovdje da budemo članovi komiteta SNSD i dižemo ruke za sve što oni kažu. Prošli put ste sa dnevnog reda skinuli tačku koju sam ja predložio, a sad skidate dva nacrta zakona koja su jako važna. Ne dozvoljavate da se čuje glas opozicije u skupštini. Vraćate se u srednji vijek – naveo je Vukanović.

On je dodao da je zadatak opozicije da diskutuje i predlože zakone, te da imaju ista prava kao vladajući. Vukanović je kazao da je trebalo dopustiti da se njihovi zakoni nađu pred poslanicima.

– Ne morate ih usvojiti, ali pustite da se raspravlja o njima. Koga sterilišete ovdje. Skinuli ste pet naših prijedloga zakona na zadnje dvije sjednice. Zašto ne dozvoljavate da se naš glas čuje – upitao je Vukanović.

Oštro je reagovao i poslanik Stanivuković, koji je poteze Zakonodavnog odbora nazvao sramnim. On je istakao da su oba predložena nacrta zakona bila dobra i da ne vidi zašto su skinuti sa dnevnog reda.

Predsjednica zakonodavnog odbora Dušica Šolaja odgovorila im je da su predloženi nacrti zakoni skinuti sa dnevnog reda jer nisu ispunjavali uslove da se o njima raspravlja.

Govoreći o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača, Šolaja je kazala da je 2017. godine usvojen Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Kada bi se pred poslanicima našao Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, Šolaja kaže da bi se desila siituacija da se donose dva zakona koja regulišu isto pitanje.

– To je razlog zašto taj nacrt zakona nije dobio pozitivno mišljenje. Njegovim prihvatanjem bi se desila situacija pojave dva zakona koja regulišu istu materiju – pojasnila je ona.

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske, Šolaja je kazala da je utvrđeno da postoji neusaglašenost sa pravilima prilikom izrade i dopuna ovog zakona.

Stanivuković je odgovorio Šolaji da se nacrtom zakona koji je on predložio ne reguliše samo zaštita osoba koje prijavljuju korupciju, već i ostalih koji prijavljuju razna druga krivična djela. On je pozvao članove Zakonodavnog odbora da mu objasne šta je to loše u predloženim nacrtima zakona.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila