Početna Vijesti Župnik velikog srca: Supružnici Kaurin prvi Uskrs dočekali pod vlastitim krovom

Župnik velikog srca: Supružnici Kaurin prvi Uskrs dočekali pod vlastitim krovom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bračni par Kaurin – Boško (25) i Dajana (19) sa svojom dvogodišnjom kćerkicom Teodorom – dočekali su ovaj Uskrs pod vlastitim krovom. Kuća, imanje od 64 dunuma zemlje, deset ovčica, stotinjak stabala šljive te nekoliko propratnih objekata, skoro su im poklonjeni za 2.500 eura, koje su prikupili dobrotvori iz okoline Amsterdama.

Kupio jaja

Prethodno su živjeli u skromnim uslovima u višečlanoj Boškovoj porodici. U cijeloj priči nemjerljiva je i pomoć svećenika Marka Vidovića, župnika župe Prijedor, koji ne krije da je sretan što mlada porodica konačno ima nešto svoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Oni su mladi, imaju jedno dijete, drugo je na putu i bit će ih još. Računam da samo od stada, kad bude tridesetak ovčica, mogu mjesečno zaraditi jednu malu plaću – kaže župnik Vidović.

Njemu i prijateljima iz Holandije zahvalan je i Boško, koji uz nadničenje, jer porodica nema drugih prihoda, planira da obradi cijelo imanje.

– I da kupim malo živine, bar desetak kokoši, jer je one koje sam imao, sve do jedne, odnijela lisica tako da sam i jaja za Uskrs morao kupiti – s osmijehom kaže mladi domaćin, koji će u svojoj kući puna srca i duše na najveći katolički blagdan dočekati i ugostiti svoju i Dajaninu porodicu, ali i prijatelje, komšije…

Koristi lukovinu

Za trpezu će se pobrinuti Dajana, koja uskršnja jaja boji po starinski, lukovinom.

– U najlon-čarapu u kojoj se kuhaju, dodam i cvjetiće, neke travke i tako dobijem lijepe šare. A i boja od lukovine je najljepša – kaže Dajana.

Župa Prijedor broji skoro 330 katolika, među kojima ima dosta starijih porodica sa jednim ili dva člana u domaćinstvu.

Planiraju uređenje

Župnik Vidović planira još jednom da pomogne Bošku i Dajani kako bi malo zategli staru i prilično prostranu prizemnicu.

– Treba promijeniti stolariju, staviti fasadu, malo unutra urediti… Već sam kontaktirao jednog svećenika iz Njemačke i dobre ljude iz Holandije kako bi se pokušalo prikupiti nešto novca i za ove namjene – kaže župnik.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila