Početna Sport ŽRK “Mira” započela sa implementacijom projekta “Igraj rukomet – živi sport”

ŽRK “Mira” započela sa implementacijom projekta “Igraj rukomet – živi sport”

Ženski rukometni klub „Mira“ Prijedor je započela sa implementacijom projekta „Igraj rukomet – Živi sport“ koji se implementira u okviru projekta “Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2”, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Projekat „Igraj rukomet – Živi sport“ sufinansira Grad Prijedor.

Tokom projekta će se razviti model za veće uključivanje djevojčica u realizaciju sportskih aktivnosti,  kroz uspostavljanje saradnje ŽRK Mira i osnovnih škola sa područja Grada Prijedora, odnosno kroz zajedničko pokretanje besplatnih škola rukometa za djevojčice sa internom mini ligom.

 

Opšti cilj projekta je približiti sport mladima u zajednici, te stvoriti uslove za razvoj sporta i kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih u sinergiji OCD (sportskih klubova) i osnovnih škola, odnosno kroz iskorištenje potencijala saradnje ŽRK „Mira“ i osnovnih škola iz ruralnih sredina.

 

Realizacija projektnih aktivnosti podrazumjeva uključivanje najmanje 4 osnovne škole sa područja Grada Prijedora (najmanje 1 škole iz ruralnog područja), sa kojima će se potpisati Memorandum o saradnji kojim će se stvoriti model za veće uključivanje mladih u realizaciju sportskih aktivnosti,  a gdje se očekuje da će biti uključeno najmanje 50 djevojčica uzrasta od 4. do 9. razreda

 

„Priprema projekta „Igraj rukomet – Živi sport“ je vođena na osnovu preporuka Komisije Grada Prijedora za praćenje rada sportskih klubova koja je rekla da klubovi trebaju još više raditi na afirmaciji i promociji sporta, kako bi se sport, kao zdrava djelatnost, još više omasovio. Projekat je također vođen i činjenicom da se u ruralnim sredinama veoma malo organizovano realizuju sportske aktivnosti, te kako će doprinijeti da se poveća broj sportskih kolektiva koji organizovano sprovode sportske aktivnosti u ruralnim sredinama. Naime, većina sportskih klubova svoje aktivnosti realizuju u sportskim objektima koji su locirani u urbanom dijelu Grada Prijedora, tako da sportski sadžaji nisu jednako dostupni stanovništvu ruralnih sredina, odnosno mladi u ovim sredinama imaju manje mogućnosti za organizovano bavljenje sportom, prvenstveno rukometom iz razloga što je udaljenost jedna od osnovnih prepreka s kojima se susreću. Očekivane koristi za ŽRK „Mira“ su afirmacija i promocija rukometa među mladom ženskom populacijom, kako bi se sport, kao zdrava djelatnost, što više omasovio, a za osnovne škole jačanje kapaciteta za organizaciju sportskih i rekreativnih aktivnosti. Sinergijske koristi će proisticati iz procesa i aktivnosti koje će se realizovati kroz međusobnu intenzivnu saradnju. “ – izjavio je g. Aleksandar Drljača, predsjednik Upravnog odbora ŽRK „Mira“.