Početna Prijedorski region Zotov: Politička odluka, ne odustajemo od dokapitalizacije RŽR

Zotov: Politička odluka, ne odustajemo od dokapitalizacije RŽR

Odluka Vlade Republike Srpske da obustavi dokapitalizaciju Rudnika željezne rude (RŽR) “Ljubija” iznenadila je Američko-kanadski konzorcij SE-GEDC Corp koji je za 50 miliona maraka trebao da postane većinski vlasnik prijedorskog rudnika.

Evgenij Zotov jedan od akcionara kaže kako ih Vlada Srpske nije obavijestila o razlozima zbog kojih se cijeli proces stopira, ali dodaje da su i bez obavještenja shvatili da je odluka politički motivisana.

“I jedna i druga strana, i vlast i opozicija će danas imati skupove u Prijedoru, jedni do drugih, a sve zbog brige o sudbini rudnika. Predlažem i jednim i drugima da proteste naprave u rudniku, kod zahrđale mehanizacije, kako bi vidjeli u kakvom je stanju preduzeće. Ovako samo skupljaju političke poene, iako kritikuju, niko ne daje konkretne prijedloge”, kaže Zotov.

On poručuje kako i pored svega, konzorcij SE-GEDC Corp ne odustaje od namjere o dokapitalizaciji.

“Imamo iskustvo, reference i novac koji je spreman, koji možemo uplatiti u bilo kom trenutku. Pratimo kako će se dalje razvijati politička situacija nakon čega nastavljamo posao”, rekao je Zotov.

Podsjećamo, vlast u Srpskoj odlučila je da stavi van snage odluku o dokapitalizaciji Rudnika željezne rude “Ljubija”, obrazlažući to zaštitom imovine od javnog interesa.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je juče kako do planirane emisije akcija iz vlasništva preduzeća ne mogu biti izuzete sve one parcele i sva ona imovina koja je od interesa za lokalnu zajednicu, zbog čega se proces obustavlja.

Upravni odbor RŽR Ljubija sazvao je 16. septembra vanrednu sjednicu Skupštine akcionara na kojima će van snage staviti odluke o povećanju osnovnog kapitala preduzeća i trećoj emisiji akcija.

Inače, opzicija je za večeras najavila protestni skup u Prijedoru povodom prodaje državnog kapitala u „Ljubiji“.

O dokapitalizaciji „Ljubije“ portal CAPITAL je prvi pisao.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije SE-GEDC Corp Isak Siegal je u ekskluzivnom intervjuu za CAPITAL kazao je kako će pored dokapitalizacije uložiti dodatnih 50 miliona maraka za izgradnju fabrike za preradu željezne rude, povećati eksploataciju i prihode “Ljubije”.

Takođe, priznao je i kako se nekoliko puta sastajao sa čelnim ljudima Vlade Republike Srpske od kojih su dobili podršku.

CAPITAL: D. Tovilović